Od ukupnog broja studenata prošle je godine diplomiralo njih manje od 10 posto. Iako se prosjek studiranja od 7 godina može činiti predugim, ima i onih čiji indeksi na fakultetima provedu i više desetljeća.


Novinar Provjerenog istražio je kako uzbuđenje zbog upisa na željeni fakultet, veliki planovi o završetku studija u roku i želje za budućnost brzo splasnu kada krenu ispiti, sati učenja i tisuće stranica knjiga i skripti.  

Vezani članci Isti ispit, različiti kriteriji ocjenjivanja - 1 Apsurdna pravila na fakultetima: Ako profesorica ostane bez interneta, studenti padaju ispit Provjereno: Seksualno uznemiravanje - 1 Potresne ispovijesti o seksualnom uznemiravanju: ''Glupačo, nemaš pojma. Sve si postigla zato šta spavaš sa svima sa svoje klinike''

Matko Stanković je fotograf koji je studirao punih 12 godina i jedan je od rijetkih studenata koji je nakon poduže stanke izbivanja s fakulteta ispit išao polagati u starački dom. Profesor je, naime, otišao u mirovinu i njegov se kolegij ukinuo.

Poznati redatelj Dalibor Matanić dugo je imao status vječnog studenta; Akademiju je upisao 1993. godine, a diplomirao je prije tri tjedna. 

Na Filozofskom fakultetu profesorica Goranka Lugomer Armand osnovala je savjetovalište slikovita imena 'Vjetar u apsolventska leđa', gdje motivira i savjetuje one kojima je studiranje zapelo.

Cijeli prilog o vječnim studentima i njihovima mukama i problemima pogledajte u piloženom video prilogu.