Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zemlja znanja

Hrvatskim srednjoškolcima dali diskete, evo kako su reagirali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U hrvatskim školama informatika je i dalje izborni predmet, jedno računalo dijeli čak 12 učenika, a važeći plan i program informatike napisan je 1994. godine.

Prema njemu, djeca bi trebala učiti o disketama, a što bi još promijenili srednjoškolci u Delnicama provjerili smo s junakom naše rubrike Bolja Hrvatska, informatičarom i poduzetnikom Lukom Abrusom.

Pročitajte i ovo Karla Trstenjak i Luka Juroš - 1 Više sati u predškoli Pročelnik Juroš o uvođenju male škole u metropoli: "Pozdravljamo, ali ovo trenutno nije izvedivo ni u Zagrebu, ni u Hrvatskoj" Predškola - 2 Javna rasprava Pobuna protiv prijedloga devetogodišnje škole: "Ovo naprosto nije izvedivo"

Luku smo vratili dva desetljeća unatrag. Jer važeći plan i program informatike napisan je kad se učenici današnjih srednjih škola još nisu ni rodili - 1994.

Sve dok traje rasprava o kurikularnoj reformi provjeravat ćemo je li Hrvatska zemlja znanja. Prema tom programu, uče se ulazno izlazne sastavnice među kojima je i disketa. 'Nisam vidio disketu, mislim već 15 godina', komentirao je Luka.

S obzirom na to da računala više nemaju otvore ni za CD-ove, ni o disketama se više ne uči na satovima. Važeći i zastarjeli plan i program malo tko provodi - po njemu se ne pišu ni udžbenici.

Iako, kaže Luka, uče korisno gradivo, on je zadatak koji je profesorica dala učenicima ipak riješio na brži i korisniji način.

Čitanje knjiga koje ne razumiju

A na satu hrvatskog učenici ne vide smisao u čitanju knjiga - koje ne razumiju. Jezik se na satu hrvatskog lomi i kod bravara, strojara, automehaničara. Pa ni čitanje lektira ne ide - bez informatike. A iako smo po broju sati materinskog jezika na europskom dnu, strukovnjaci bi ih sve - zamijenili praksom. Jer učenici, poručuje Luka, trebaju učiti puno, ali korisno.

Više pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Martine Bolšec.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene