Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mole za razumijevanje

Probijanje zvučnog zida šokiralo Zagrepčane: MORH-u trebalo sat vremena da se javi

Ilustracija
Ilustracija Foto: MORH
Stanovnike Zagreba i okolice šokirala je snažna detonacija nešto iza 12 sati. A onda ih je naljutila i činjenica da je MORH zaboravio poslati obavijest o održavanju vježbi. Tim više što se sve odvilo u subotu, što nije uobičajeno za takvo prelete.

Snažna eksplozija uznermirala je stanovnike Zagreba i okolice u subotu oko 12 sati. Probijen je zvučni zid na probnim letovima MIG-a. No, činjenica da MORH o tome prethodno nije izvijestio javnost naljutila je građane.

"Skoro sam umrla od straha. Imam traume još od rata, mislim da su trebali najaviti, a ne da idem na psihijatriju poslije", napisala je na društvenim mrežama jedna od građanki.

"MORH zaboravio poslati mail. Jadni mi ako nas ubuduće itko ikada ozbiljno napadne, ovo je živi cirkus", glasio je drugi komentar.

Oglasio se i MORH

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske o svemu se oglasilo više od sat vremena nakon što je detonacija uznemirala građane. Priopćili su kako piloti 191. eskadrile lovačkih aviona u vremenu od 12 do 14 sati provode letove tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

"Sve aktivnosti provode se u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj. Letovi se provode na području Zagrebačke, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10 000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera. Molimo građane za razumijevanje", poručili su iz MORH-a reporterki Dnevnika Nove TV Ivani Pezo Moskaljov.

Oglasile se i sirene za uzbunu

Prije nego što je probijen zvučni zid, diljem Zagreba oglasile su se i sirene za uzbunu pa je činjenica da su se prvo oglasile sirene nakon koje je odjeknula detonacija, dodatno uplašila građane.

No zvuk sirene je, podsjetimo, uobičajeno za svaku prvu subotu u mjesecu.

"Redovno ispitivanje ispravnosti sustava javnog uzbunjivanja provodi se svake prve subote u mjesecu u 12:00 sati oglašavanjem znaka "prestanak opasnosti", čime se kontrolira funkcionalnost sustava javnog uzbunjivanja, a ujedno uvježbava rukovanje sustavom i provjerava djelotvornost protokola potpisanih s elektroničkim medijima", stojni na stranicama Civilne zaštite Republike Hrvatske.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene