Dan poslije odluke o arbitraži hrvatske ribare u Savudrijskoj je vali dočekao prizor na koji nisu naviknuli.


Slovenski i hrvatski policijski brodovi stali su jedni nasuprot drugih, no ribare to nije omelo da kao i svakog dana bace svoje mreže.

Vezani članci Ruža Tomašić (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Ruža Tomašić traži od Vlade da silom obrani morsku granicu sa Slovenijom Hrvatska ribarica uz pratnju policije (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Napetosti u Savudrijskoj vali: Ribari dogovorili zahtjeve koje će iznijeti resornome ministru

„Iako ministarstvo danas tvrdi kako policija obavlja svoje redovne zadaće teško je u to povjerovati budući da se ovakvi prizori u kojem se dvije države gledaju ne viđa često na moru. S druge strane Slovenija duže vrijeme najavljuje mjere koje će poduzeti čim ona bude donesena. Hrvatskoj na ovaj način pokazuje da se neće igrati sa svojim teritorijem i kako ga neće tako olako prepustiti. Ovakvi susreti na moru ne pamte ni ribari koji desetljećima ovdje ribare“, izvijestila je u Dnevniku Nove TV reporterka Petra Fabian Kapov.

"Ovakve se situacije ne događaju često"

Profesionalni ribar Daniele Turković kaže kako se ovakve situacije ne događaju često.

„Ovakvi prizori nisu česti. Situacija u zaljevu je napeta i vjerojatno će tako i ostati do prvog bliskog susreta naših i njihovih ribara. Slovenskih ribara trenutno nema zbog lošeg vremena, vidjet ćemo što će biti kasnije“, kaže Turković.

Smatra da će sa slovenske strane biti upozorenja prema hrvatskim ribarima.

„Vjerojatno će biti upozorenja da se maknemo s crte razgraničenja. Nadam se da će nas policija pratiti u prvim danima da vidimo što će se dogoditi, iako su oba premijera rekla da se u narednih 15 dana neće poduzimati nikakve mjere“, kazao je Turković.

"Ništa se neće mijenjati"

Očekuje kako će stvari na kraju ostati iste kao što su i bile.

„Mislim da se ništa neće mijenjati do eventualne odluke o granici“, kaže Turković.

Iako zasad stvari funkcioniraju kao da nije bilo nikakve arbitražne odluke, no ostaje u zraku visjeti pitanje hoće li se susret policija na moru razbuktati u nešto više od pukog promatranja.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju