Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba glasno proziva Vladu

'Priznavanjem broja nezaposlenih priznaju poraz svoje politike'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skriva li Vlada od hrvatske javnosti informacije o broju nezaposlenih pitanje je kojim su se danas bavile i parlamentarne stranke te na njega dale oprečne odgovore.

Oporba proziva Vladu da želi prikriti svoju nesposobnost da državu izvuče iz krize, vladajući HDZ staje u zaštitu Vlade i putpune transparentnosti njezina rada. Milanka Opačić je u ime SDP-a prozvala Vladu da po prvi put od javnosti skriva broj nezaposlenih, uvjerena kako je Hrvatski zavod za zapošljavanje po nalogu Banskih dvora prikrio točnu brojku nezaposlenih.

'Treba se suočiti s problemima, a to je da gospodarstvo svakim danom tone sve više, da imamo sve manje zaposlenih i da smo doista u jednoj vrlo teškoj situaciji. To isto tako pokazuje da svi dosadašnji programi i strategije ne daju rezultate. Bilo bi puno bolje da se ljudi u Vladi okrenu onome što bi moglo pokrenuti hrvatsko gospodarstvo i početi otvarati radna mjesta, poručila je Opačić.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

>> Ministar Popijač mora objasniti broj nezaposlenih

>>
Josipović: Nadam se da nije bilo skrivanja podataka o nezaposlenosti

Novinare je zanimao i komentar SDP-a na to što je ministar gospodarstva i rada Đuro Popijač danas pred novinarima izbjegavao potvrditi brojku o više od 334 tisuće nezaposlenih u Hrvatskoj.

'Očito ne žele priznati da je tako visok broj nezaposlenih jer time priznaju i poraz svoje dosadašnje gospodarske politike", odgovorila im je SDP-ova zastupnica. Naglasila je da skrivanje i zatvaranje očiju pred problemima nikome neće pomoći, ponajmanje ljudima koji svakodnevno ostaju bez posla, bez stanova jer ne mogu plaćati kredite.

Da Vlada skriva broj nezaposlenih, kao jedan od najvažnijih indikatora je li Hrvatska u dubokoj krizi ili iz nje izlazi, smatra i Goran Beus Richembergh (HNS), uvjeren da bi Vlada odmah pohitala objaviti podatak u slučaju da je nezaposlenost stagnirala.

'Ovako je tu lošu vijest potrebno malo upakirati jer nije baš zgodno da se nakon svih tih silnih promjena u vladi i u politici, u najavama velikih razvojnih projekata, angažmana, još onda pojavi jedna tako ružna vijest koja nas otrežnjuje i kaže da smo još daleko od izlaska iz krize', istaknuo je Richembergh.

Iz istoga je razloga, dodao je, i ministar Popijač, neposredno zadužen za tržište rada, danas izbjegavao iznijeti aktualne brojke nezaposlenosti. 'Nemojte očekivati od njega da kao najodgovornija osoba u Vladi za tu lošu vijest bude veseo i da vam trči u zagrljaj govoreći zapravo koliko je nesposoban', poručio je Richembergh novinarima.

Potvrdno je odgovorio na njihov upit boji li se Vlada tih brojki, ističući da nezaposlenima nije ugrožena samo egzistencija, već i dostojanstvo, 'a ljudima kojima je ugroženo dostojanstvo ne možete prodavati jeftine priče o tome kako je Hrvatska zapravo jako dobro prošla u svemu ovome, kako ima gorih od nas i kako Vlada čini sve kako bi se izvukli iz krize'.

'Vrijeme je za izbore'

Upitan smatra li da bi Popijač trebao podnijeti ostavku, odgovorio je da bi se povući trebala cijela Vlada. 'S ovom vladom ne možemo ništa pametno promijeniti i vrijeme je za izbore', naglasio je Richembergh.

Boris Kunst (HDZ), pak, ne vjeruje da Vlada skriva brojku nezaposlenih jer, kako je izjavio, nema što skrivati. 'Dosad je uvijek transparentno sve pokazala. Ne vidim razloga zašto bi Vlada skrivala broj nezaposlenih u Hrvatskoj', rekao je novinarima.

Upitan zašto onda Popijač nije želio izreći tu brojku, odgovorio je kako to moraju pitati ministra te da to ne može komentirati. Na pitanje kolika je onda ta brojka, odgovorio je da to ne može točno reći, da taj podatak ima Zavod za zapošljavanje, ali i naglasio kako nema razloga sumnjati u podatke koje su objavili mediji.

Činjenica je, dodao je, da je nezaposlenost u Hrvatskoj još uvijek u blagom rastu, ali i izrazio uvjerenje da će uskoro dobiti i silazni trend, posebno s obzirom na očekivano pokretanje niza Vladinih investicijskih projekata. Kunst je naglasio i da je, u trenutku kada država izlazi iz krize, nezaposlenost zadnja koja se korigira, budući da prvo treba stvoriti preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta, a time i smanjenje nezaposlenosti.

HDZ-ov zastupnik ne vjeruje u prognoze da će nezaposlenost do kraja prvog ovogodišnjeg tromjesečja dostići brojku od 350 tisuća, naglasivši da je Vlada stvorila sve uvjete i preduvjete, te da je sada ne poduzetnicima da unutar svojih udruga, kroz projekte kojima su kandidirali za sredstva iz fondova EU, stvore pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene