Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NITKO NE ŽELI POSLOVATI S DRŽAVOM

Vladin plan za pomoć stradalima u potresu doživio debakl, a oni uskoro moraju iseliti iz privremenog smještaja: "Ja nemam kamo otići, jedino na ulicu..."

Zagrepčani moraju iseliti iz studentskog doma - 4
Zagrepčani moraju iseliti iz studentskog doma - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zagrepčani moraju iseliti iz studentskog doma - 4 Zagrepčani moraju iseliti iz studentskog doma - 4 Foto: DNEVNIK.hr Zagrepčani moraju iseliti iz studentskog doma - 5 Zagrepčani moraju iseliti iz studentskog doma - 5 Foto: DNEVNIK.hr Zagrepčani moraju iseliti iz studentskog doma - 3 Zagrepčani moraju iseliti iz studentskog doma - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zagrepčani moraju iseliti iz studentskog doma - 2 Zagrepčani moraju iseliti iz studentskog doma - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zagrepčani moraju iseliti iz studentskog doma - 1 Galerija 1/5 >>
Oko 300 Zagrepčana, koji od potresa žive u studenskom naselju Cvjetno, strahuje da će 1. rujna završiti na ulici. U dom se moraju vratiti studenti, a za njih još nema rješenja. Vladin plan za pomoć - subvencija najamnine - doživio je debakl jer stanodavci ne žele imati posla s državom i primiti potresom pogođene građane.

Osim što ne mogu u svoje potresom oštećene domove, privremeni stanovnici zagrebačkog studentskog doma sada žive u neizvjesnosti. Ne znaju hoće li nakon prvog rujna završiti na ulici zato što se tada u njihove sobe trebaju vratiti studenti. Privremeni stanari Cvjetnog, kažu, nemaju se gdje vratiti.

Pročitajte i ovo Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja Ilustracija Nema službene potvrde Novo podrhtavanje tla uznemirilo Zagrepčane, stigle stotine komentara: "Čulo se, a i protreslo"

"Naša oznaka je u žutom, odbijeni smo za državnu subvenciju za najam stana. Do daljnjeg ne znamo šta ćemo", kaže Silvija Bedeničar. "Nemam rodbine, ja nemam kamo otići, jedino na ulicu. Jednostavno nemam", kaže Lucija Lovrić.

Čak i građani kojima će država subvencionirati najamninu teško pronalaze stanodavce koji bi ih primili. "Nitko nije htio surađivati s državom. Nitko neće reći konkretno ništa, ali jednostavno ne žele surađivati", kaže Bedeničar.

Još 314 građana je privremeno u Cvjetnom, ali je stiglo 10 tisuća studentskih zahtjeva za smještajem od 1. rujna, dok studentski centar ukupno ima 6950 kreveta. Zato im treba svaka soba. 

Iz Grada rješenje problema najavljuju za idući tjedan, u suradnji s nadležnim Ministarstvom gospodarstva.

Privremeni stanari studentskih soba od institucija očekuju da im se osigura adekvatan i povoljan smještaj jer velik broj nema novca da bi brzo popravili domove ili plaćali skupu najamninu.

Stanarka Cvjetnog: "Ja i mnogi drugi nemamo novca da bilo što učinimo"

Privremena stanarka Cvjetnog gđa Gabrijela Drndelić kaže kako ona, kao i mnogi drugi stanari, jednostavno nemaju kamo otići. 

"Jednostavno nemamo, ja i većina ljudi ovdje smo u takvim situacijama da nismo u financijskim mogućnostima bilo što napraviti. Mi se još nadamo da će se država ili grad pobrinuti za naš smještaj, ne tražimo ni da nam se najam plati, svi smo spremni platiti", ističe gđa. Gabrijela. 

Dodaje kako najmodavci mahom ne žele imati veze s davanjem smještaja oštećenima u potresu jer se boje da država neće platiti.   

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene