Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prosvjed navijača prošao mirno, petorica ipak privedena zbog uvredljivih pjesama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliko javno okupljanje oko 2 i pol tisuće pripadnika navijačkih skupina hrvatskih nogometnih klubova u Vukovaru proteklo je bez većih incidenata i njihov je prosvjed zbog nedavnog napada na Učenički dom u Vukovaru završio popodne oko 14 sati.

Prosvjed je završio polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te čitanjem zajedničke izjave i protekao je bez većih incidenata.

Pročitajte i ovo Davor Božinović i Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV Neredi u Splitu Božinović oštro odgovorio Milanoviću: "U vrijeme ovih koji danas kritiziraju, policajac početnik je imao manju plaću od kolege u BiH" Predrag Matić Revitalizacija istoka Matić iz Vukovara poručio: "Ovako više ne može, Slavonija nije zadnja rupa na svirali"

Skup je protekao uz angažman velikoga broja policijskih snaga, a prema neslužbenim informacijama samo u Vukovaru bilo je angažirano oko 500 pripadnika interventne policije te drugih policija. Policijske snage nalazile su se i na prilazima gradu.

- Generalno možemo reći da je skup protekao mirno i dostojanstveno, izjavio je načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Josip Grčanac.

>> Navijači u Vukovaru pjevali 'Ubij, ubij Srbina!'

Dodao je da je tijekom mimohoda prema Kamenom križu nekoliko osoba pjevalo pjesmu neprimjerena sadržaja, a kako je policija snimala cijeli skup, bit će prema odgovornima podignute odgovarajuće prijave.

- Oko 14,30 sati u jednom vukovarskom kafiću skupina od pet navijača pjevala je pjesme neprimjerena sadržaja te su privedeni, dodao je načelnik Grčanac.

U ime navijačkih skupina: zagrebačkih BBB-a, splitske Torcide, vinkovačkih i mostarskih Ultrasa, riječke Armade, osječke Kohorte, zadarskoga Tornada, šibenskih Huncuta i pulskih Demona, zajedničku izjavu pročitao je vukovarski branitelj i invalid Domovinskog rata Petar Janjić. 
 
- Želimo iskazati potporu Vukovarcima i istodobno izraziti svoj prosvjed mjerodavnima zbog stanja u vukovarskom kraju, navodi se u izjavi te se podsjeća kako je skup organiziran zbog napada na Učenički dom, prije 17 dana od skupine uglavnom maloljetnika, zamaskiranih šalovima srbijanskoga nogometnog kluba Crvena zvijezda. U napadu na Učenički dom porazbijani su prozori i vrata, a napadači su psovali i vrijeđali Republiku Hrvatsku, pokojnog predsjednika dr. Franju Tuđmana te 70-tak korisnika Učeničkog doma.

U izjavi se navodi kako hrvatski navijači nisu mogli ostati po strani jer je "Vukovar hrvatski nacionalni ponos" te se upozorava na "nedopustiv položaj Hrvata".

Također se, uz ostalo, navodi kako bi srpska zajednica u Vukovaru trebala zatražiti kolektivni oprost zbog događanja prema Hrvatima tijekom Domovinskog rata. Ocjenjuje se i da dio srpske zajednice ne pokazuje građansku lojalnost prema Hrvatskoj već od nje traži i koristi samo povlastice.

- Navijači se prikazuju kao državni neprijatelj broj 1, dok se ovdje pod krinkom narodnih običaja 'srbuje', stoji u izjavi te se dodaje kako će navijači i dalje pratiti što se događa u Vukovaru i ponovno reagirati ako zatreba.

U izjavi hrvatski navijači zaključuju kako se "propale ideje ne smiju oživljavati".

Javno okupljanje u Vukovaru, na kojem je prema službenim procjenama policije sudjelovalo oko 2 i pol tisuće osoba, počelo je oko 11 sati ispred hotela Dunav.

Među okupljenima svih dobnih skupina većina je bila pripadnika navijača mnogih hrvatskih nogometnih klubova, a organizirano i pojedinačno su sudjelovali i pripadnici zagrebačke Hvidre te nekih drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Vukovara.

Okupljeni su se od hotela Dunav u mirnom i dostojanstvenom mimohodu uputili do Kamenoga križa na ušću Vuke u Dunav, uz klicanje gradu-heroju Vukovaru te pjevanje hrvatskih domoljubnih pjesama.

Najveći dio pripadnika hrvatskih navijačkih skupina nisu imali vidno istaknuta obilježja nogometnih klubova za koje navijaju, već su nosili hrvatske nacionalne simbole, zastave, šalove, kape i majice.

Iako je najavljeno da će predstavnici navijačkih skupina posjetiti i Spomen obilježje 12-orici ubijenih hrvatskih redarstvenika u Borovu, nekadašnjem Borovu Selu, koje su ondje 1991. masakrirali srpski teroristi, u dogovoru s policijom predstavnici navijača odustali su od odlaska u to mjesto, naseljeno uglavnom pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Iza 14 sati prosvjednici su se počeli razilaziti te se autobusima i osobnim automobilima vraćati svojim kućama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene