Pretprošlog je tjedna Ema Branica podsjetila gradonačelnika Zagreba Milana Bandića na obećanje koje je dao, a nije ispunio. I jasno mu je dala do znanja da će nastaviti to činiti sve dok se divlji deponij koji smo otkrili usred grada ne sanira. U četvrtak ujutro već stižu dobre vijesti sa Savice - sada se stvarno ''dela sve u 16''. Pogledajte što je ekipa Provjerenog snimila i usporedbu sa starim snimkama - razlika je nebo i zemlja.

Galerija


Od očajnog prizora nevjerojatne količine smeća do neprepoznatljivih kadrova istog mjesta.

Vezani članci Radnik vodovoda koji je tražio mito - 3 Skandalozna snimka na kojoj radnik vodovoda traži mito, reagirao i direktor: "Očito je iz snimke, a i naših saznanja, da u tome nije mogao sudjelovati sam'' Brdo smeća usred metropole (Foto: dnevnik.hr) - 5 "Policija je tu imala 22 izlaska": Brdo smeća usred metropole – je li divlje odlagalište u Zagrebu unosan biznis?

Sada konačno možemo reći da se ovdje zaista radi i razlika je itekako vidljiva. Na lokaciji na kojoj je ekipa Provjerenog na Savici stajala prošli tjedan je bilo smeće i od žute kuće je ostao samo satelitski tanjur.

Radi se po 12 sati posljednja dva dana, i radnici čistoće i koncesionari. Osam kamiona po smjeni odveli su više tisuća tona smeća.

Vidljiva promjena na divljem deponiju na zagrebačkoj Savici (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Vidljiva promjena na divljem deponiju na zagrebačkoj Savici (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Čak su i probili put do najkritičnije zone gdje smeće ulazi u jezero i mislimo da će konačno izvaditi to smeće iz jezera, ali kao što se može primijetiti na snimci, smeće se zatrpavalo prije.

''Romi su iznajmili dva dana bager koji je kopao u zemlju unutra. Upitno je koliko možda tri, pet metara i tu su utrpavali smeće, ne zna se koliko'', rekao je ribič Branko Kunović.

Srušene su kuće koje ondje nisu ni trebale biti. Uz jezero, a pogotovo uz dalekovod zabranjena je gradnja.

''Konačno, konačno izgleda da se sve to pokrenulo'', kazao je ribič Branko.

Vidljiva promjena na divljem deponiju na zagrebačkoj Savici (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Vidljiva promjena na divljem deponiju na zagrebačkoj Savici (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Ribiči već imaju plan kako će ovo mjesto urediti za sve građane. Mjesto kakvo je trebalo biti da grad nije žmirio nad problemom i prešutno odobravao ilegalan biznis koji se ondje vodio, jer je trebalo niknuti postrojenje za termičku obradu smeća - a to je jasan dokaz kako je grad za ovo itekako znao.

Snimke prije i poslije iz reportaže Provjerenog možete pogledati u priloženom videu.