Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Inače, Ježić je 2009. donirao i kampanju predsjednika Ive Josipovića s 200.000 kuna. Predsjednik smatra da taj novac ne treba vratiti jer on nema veze s ovim slučajem.


Do sutra Ivo Sanader i Robert Ježić trebaju vratiti nezakonito stečene milijune iz slučajeva Hypo i Ina-Mol. Ili kreće prisilna naplata.

Vezani članci Zsolt Hernadi (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Ukinut istražni zatvor bivšem glavnom direktoru MOL-a Zsoltu Hernadiju Ivo Sanader (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Prvak u snalažljivosti: Pogledajte što je Sanader smislio kako bi izbjegao novinare

Ivi Sanaderu je imovina u blokadi pa naplata 3.600.000 kuna nije upitna. Ježić s druge strane, još uvijek nije s tvrtke u Švicarskoj prebacio 5 milijuna eura za koje je tvrdio da su tamo.

Inače, Ježić je 2009. donirao i kampanju predsjednika Ive Josipovića s 200.000 kuna. Predsjednik smatra da taj novac ne treba vratiti jer on nema veze s ovim slučajem.

Država do danas taj novac nije vidjela. Dobrovoljni rok istječe sutra. A onda slijedi prisilna naplata, odnosno ovrha. Tvrtka u kojoj se novac navodno nalazi registrirana je u Švicarskoj, što zahtijeva posebnu proceduru.

Vrhovni sud: Kazna Sanaderu primjerena počinjenim djelima

'Domicilna država u kojoj se nalazi ta fizička ili pravna osoba će primiti prevedenu presudu i izvršavati je prema svim pravilima i domaćeg postupovnog prava kao i našeg hrvatskog postupovnog prava', objašnjava odvjetnik Branko Šerić.

Presuda je trebala biti prevedena i poslana u Švicarsku odmah po pravomoćnosti. No što ako novac ne nađu na računu? 'Može se tražiti ispitivanje što se u međuvremenu dogodilo s tim novcem, koji su tragovi novca i onda se ide prema svim fizičkim i pravnim osobama kod kojih je završio taj novac', kaže Šerić.

Pet milijuna eura Ježić je 2009. provlačio po računima svojih tvrtki. Iste godine, donirao je i 200 tisuća kuna kampanji Ive Josipovića.

Predsjednik je kasnije u više navrata izjavio da će novac vratiti dokaže li se da je nezakonito stečen. No sada nakon što je pročitao pravomoćnu presudu, promijenio je mišljenje jer je, kaže, uvidio da tvrtka registrirana u Švicarskoj, koja se spominje u nezakonitostima, nema veze s Ježićevim Diokijem koji je njemu dao novac za kampanju.

Iako - svim tim tvrtkama i novcu poveznica je ista - Robert Ježić. 'Stvarno se mora radi integriteta i zbog ovih loših iskustava koje smo imali u prošlosti s financiranjem kampanja, kandidati i stranke moraju posebnu pažnju obratiti tko su im donatori, od koga primaju novac i kakav je to novac', kaže Dražen Zelić iz GONG-a.

Za Roberta Ježića odgađanja više nema. Sa suda nam neslužbeno kažu da će ako novca ne bude na računu tvrtke, ovršiti Ježićevu imovinu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook