Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Svaka se zemlja ponosi svojim vojnicima'

Prisegnuo deseti naraštaj kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseti naraštaj kadeta i kadetkinja Oružanih snaga Republike Hrvatske svečano je prisegnuo danas na Hrvatskom vojnom učilištu 'Petar Zrinski' u Zagrebu.

Predsjednik Josipović je kadetima rekao da ih čekaju izazovi i svladavanje vrhunskih vještina i znanja koje će ih učiniti sposobnima da budu na najvišim i najodgovornijim dužnostima.

Pročitajte i ovo Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje" Hrvatska vojska, ilustracija baza NATO-a Hrvatski vojnici u Litvi posebno se ističu izgledom: Ovo su stroga pravila koja moraju slijediti

'Svaka se zemlja ponosi svojim vojnicima, onima koji su prisegnuli da će je štiti i braniti a tako je i kod nas. Nemojte zaboraviti da je Hrvatska ponosna, budite i vi ponosni na svoju Hrvatsku', rekao je Josipović.

Ustvrdivši kako živimo u vremenima kada se može reći da je mir prevladavao u cijeloj Europi, Josipović je rekao da će članstvo Hrvatske u Europskoj uniji dodatno osnažiti našu poziciju.

>> U Požegi prisegnuo deveti naraštaj ročnika

Hrvatska će, kazao je predsjednik, sudjelovanjem u međunarodnim mirovnim operacijama i misijama UN-a, NATO saveza i EU-a i dalje davati doprinos miru, sigurnosti i stabilnosti.

'Mir je danas u svijetu nerazdvojiva kategorija i gradeći mir širom svijeta čuvamo i našu domovinu', kazao je, dodavši da će Hrvatska uvijek provoditi miroljubivu politiku, politiku suradnje i razumijevanja.

Ministarstvo obrane potpisalo je ugovore za stipendiranje 56 kadeta, među kojima je i 10 kadetkinja koji se kroz model civilno-vojnog obrazovanja za potrebe Oružanih snaga školuju na sveučilištima u Zagrebu i Splitu.

Najviše ih se školuje na Tehničkom veleučilištu, Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Pomorskom fakultetu, Fakultetu strojarstva i brodogradnje i Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra rekla je da će Ministarstvo obrane i Oružane snage nastojati osigurati potrebne uvjete kadetima da ostvare željeni cilj.

Kadete i kadetkinje pozdravili su i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Lovrić i ravnatelj Hrvatskog vojnog učilišta 'Petar Zrinski' general pukovnik Slavko Barić.

Studenti kadeti, koje se u sklopu programa Kadet stipendira od prve godine studija, nakon završenog civilnog školovanja bit će primljeni u djelatnu vojnu službu i upućeni na temeljnu časničku izobrazbu, nakon čega će dobiti prvi časnički čin te će biti raspoređeni na dužnost u postrojbe Oružanih snaga.

Tijekom školovanja obavezni su položiti sve programe vojne obuke i kampova a uz besplatnu stručnu literaturu, smještaj, prijevoz i prehranu bit će im osigurane stipendije koje se kreću od 800 kuna za prvu godinu do 1600 kuna za petu godinu studija.

Od 2003., kada je pokrenut program civilno-vojnog školovanja prije upisanog fakulteta interes je iskazalo 4000 kandidata, a po upisu na fakultet u proteklih devet naraštaja ugovore s Ministarstvom obrane potpisalo je 627 kadeta, od čega 63 kandidata za vojne pilote. Na školovanju se trenutno nalazi 206 kadeta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene