Commando prisega (Foto: MORH)
Commando prisega (Foto: MORH) Foto: MORH

Jedanaest novih elitnih komandosa prisegom je postalo novim pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga.


U vojarni "Josip Jović" na Udbini u srijedu je u večernjim satima, održana prigodna svečanost kojom je obilježen završetak Temeljne obuke za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) Hrvatske vojske.

Vezani članci Brigadir Ivan Selak Umirovljeni hrvatski pilot o francuskim borbenim avionima: ''Vi njih ni po čemu ne možete usporediti s MiG-ovima koje smo mi imali" Ministar obrane, Mario Banožić Ministar Banožić: ''Mi se danas opremamo da bi odvratili neprijatelja od hrvatske države''

Ove godine uspješno ju je završilo jedanaest pripanika, koji su pod okriljem noći, uz svjetlost baklji, izrekli commando molitvu, nakon čega su im uručene diplome.

Svečanost je objavljena na YouTube kanalu MORH-a.

 

Temeljna obuka za specijalna djelovanja sastoji se od selekcije i obuke, što uključuje individualno osposobljavanje i obuku malih timova te od završnog i najvažnijeg dijela – commando obuke. Individualno osposobljavanje obuhvaća obuku temeljnih i naprednih vojnih vještina, kao što su obuka preživljavanja i temeljna padobranska obuka, a u obuci malih timova pripadnici se obučavaju za djelovanje u sklopu tima. Commando obuka treći je, finalni i najzahtjevniji dio temeljne obuke za specijalna djelovanja i obuhvaća obuku u ekstremnim uvjetima.

Uspješno završena temeljna obuka za specijalna djelovanja, koja traje gotovo šest mjeseci, a osobito njezin završni i najzahtjevniji dio preduvjet je da bi se postalo pripadnikom Zapovjedništva specijalnih snaga.

Svečanosti commando prisege nazočili su izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH-a načelnik glavnog stožera OSRH-a general zbora Mirko Šundov, zapovjednik ZSS-a OSRH brigadni general Perica Turalija, ostali visoki uzvanici te sadašnji, ali i nekadašnji zapovjednici i pripadnici specijalnih postrojbi.