Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svečanoj inauguraciji novoizabranog predsjednika Ive Josipovića nazočit će, prema do sada pristiglim potvrdama, devet šefova država iz regije i srednje Europe, a konačna lista i tijek same ceremonije znat će se u sljedećih nekoliko dana.


'Još uvijek nije zaključena lista inozemnih gostiju na inauguraciji jer informacije još stižu, ali zasad je potvrđen dolazak devet predsjednika iz regije i susjednih zemalja, dva predsjednika parlamenata, tri ministra vanjskih poslova, i povjerenik EU-a za proširenje', izvijestila je pročelnica Ureda predsjednika Danja Šilović-Karić. Dolazak na inauguraciju, koja počinje u četvrtak, 18. veljače, u 12 sati na Trgu svetog Marka, potvrdili su predsjednici Mađarske, Albanije, Slovenije, Poljske, Makedonije, Kosova, Bugarske i Slovačke te predsjedatelj Predsjedništva BiH, a Španjolsku, koja predsjeda Europskom unijom, predstavljat će predsjednik gornjeg doma španjolskog parlamenta, doznaje se u Uredu.

Vezani članci Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 "Čudi me kada se govori da će doći do potpunog zaokreta u politici SAD-a. Ipak nešto ostaje" Kolinda Grabar-Kitarović Kolinda Grabar-Kitarović o Joeu Bidenu: "Jako dobro poznaje stanje u BiH i povijest odnosa na području Europe. Od Hrvatske će se očekivati puno više nego ikada do sada"

Aktualni predsjednik Mesić sa suprugom Milkom na Markov trg dolazi automobilom. Prije nego što zauzme mjesto u prvome redu gledališta, posljednji put kao vrhovni zapovjednik proći će kraj postrojenih vojnika Počasne zaštitne bojne. Na samoj pozornici bit će suci Ustavnoga suda i novoizabrani predsjednik Josipović sa suprugom Tatjanom. Oni na pozornicu dolaze nakon što grički top označi podne i počnu zvoniti zvona s crkve sv. Marka. Čim utihnu zvona slijedi himna 'Lijepa naša', a nakon toga Josipović će prisegnuti pred predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec. Novi predsjednik priseže držeći lijevu ruku u visini ramena, a desnu na Ustavu, ponavljajući tekst prisege za sutkinjom Omejec.

Inače, sama prisega i njeno polaganje uređeno je Zakonom o izboru predsjednika kojim je određeno da Josipović izgovara tekst u kojem stoji da svojom čašću priseže da će dužnost predsjednika države obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana, da će se držati Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske.

Josipović prisegu završava riječima 'Tako mi Bog pomogao'. Potom slijedi inauguracijski govor novoga predsjednika, a nakon ceremonije Josipović će šefove država primiti u palači Dverce na svečanom ručku. Javnost će o konačnim pojedinostima same inauguracije biti izviještena u sljedećih nekoliko dana, potvrđeno nam je u Uredu predsjednika i iz Josipovićeva stožera. Na inauguracijskoj svečanosti nastupit će Akademski zbor Ivan Goran Kovačić i dječji zbor Zvjezdice.

>> VIDEO: Inauguracija Ive Josipovića - predstava godine!

Svečanost će osiguravati jake policijske snage, no u Ravnateljstvu policije nisu željeli otkriti pojedinosti, uz objašnjenje kako je riječ o tajnim i sigurnosnoosjetljivim podacima. Također će vrijediti i posebna prometna regulacija na zagrebačkom Gornjem gradu, o čemu će građani biti pravodobno informirani. Za praćenje inauguracije do sada je akreditirano više od stotinu novinara, fotoreportera i snimatelja, no ta brojka još nije konačna. (Hina)