Premijera i njegovu novu Vladu Hrvatski sabor trebao bi potvrditi do kraja tjedna. Sve je spremno za konstituirajuću sjednicu.

Galerija


Dugo se nisu koristili, pa se na tehničkoj probi isprobavalo rade li i dalje mikrofoni u sabornici kako bi se sutra dobro čule prisege zastupnika. Da se čuju i oni na galeriji, prvi put su i ondje postavljeni mikrofoni.

Vezani članci Dolazak Daria Hrebaka u Sabor Dario Hrebak negativan na koronavirus, došao na konstituirajuću sjednicu Sabora Sabornica (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Saborska križaljka i pripreme za konstituirajuću sjednicu: Objavljeno tko u saboru mijenja HDZ-ove ministre

Zbog distance od metar i pol, od ukupno 151 zastupnika, njih 89 će sjediti u donjem dijelu. Ostatak na galeriji te u još jednoj prostoriji. Osam zastupnika sjedit će u prostoriji pokraj sabornice. Oni će s ove pozicije dobro vidjeti predsjednika sabora. A u prostoriji je i ekran pa će moći pratiti samu sjednicu.

U trenutku kada će morati prisegnuti će ustati iz stolice, ući u sabornicu i prisegnuti na mikrofon.

Rasporedit će se ravnopravno, pa će zastupnici iz svih političkih opcija sjediti u glavnom dijelu sabornice.

Dolje u saborskim klupama će kao i uvije biti elektronsko glasovanje, a gore će zato zastupnici glasovati ručno. Jer će, nakon što daju prisegu, odmah morati izabrati potpredsjednike Sabora.

Iz redova većine potpredsjednici Sabora već se znaju od prije. Bit će to Ante Sanader, Željko Reiner i Furio Radin.

A danas je i oporba otkrila imena svojih potpredsjednika. Iz Domovinskog pokreta predlažu Miroslava Škoru. Platforma Možemo ga nije sklona podržati, ali Domovinski pokret misli da na kraju neće biti problema.

"Jučerašnji sastanak je završio sa dogovorom bez konfliktnih situacija i ono što se tiče oporbe mi smo spremni za rad sabora“, rekao je Milan Vrkljan, budući predsjednik kluba Domovinskog pokreta.

Prijedlog SDP za potpredsjednika Sabora je Rajko Ostojić. Raspravljali su i o podjeli mjesta predsjednika odbora.

"Da se u duhu parlamentarne prakse podrže sve ono što ide u kvote vladajućih i opozicije ono što je podijeljeno, a da se neslaganje izrazi neglasanjem, a ne glasanjem protiv ili suzdržano“, rekao je Arsen Bauk, budući predsjednik kluba SDP-a.

Među onima koji su osvojili mandat za saborskog zastupnika je i 33 ljudi koji neće moći obnašati tu dužnost jer su već na pozicijama ministara, župana i dožupana. Njih 26 je iz HDZ-a, te kako doznajemo, većina je javila kako će zamrznuti mandat. Oni se ne moraju pojaviti na konstituirajućoj sjednici, već će, kad se odabere predsjednik Sabora, zasjedati mandatno imunitetno povjerenstvo te provjeriti tko je sve stavio mandat u mirovanje te tko su njihove zamjene koje će sjesti u saborske klupe. A u saborske klupe vraća se i petero ministara, to su Marko Pavić, Dražen Bošnjaković, Gari Capelli, Vesna Bedeković i Predrag Štromar.

Prvi dan na poslu će ih dočekati dezinficijens i maske na ulazu u sabor. Uz zastupnike, bit će tek troje visokih uzvanika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr