Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan od popularnijih i posjećenijih ljetnih događaja u Dalmaciji svakako su utrke magaraca koje se organiziraju u nekoliko naših turističkih mjesta.


U Tribunju slijede 45. utrke, a nastupit će desetak najbržih i najspremnijih koji su se protekle zime na vjetru, kiši i snijegu najbolje pripremili. Ponosni jahači povest će svoje ljubimce na put ka pobjedi. U spektaklu ispred desetak tisuća gledatelja sudjeluje desetak najbržih magaraca koji su izdržali torturu zimskih priprema.

Vezani članci Zagrebački Rally usporava promet u Zagrebu - 1 Naoružajte se strpljenjem za vikend: Dio Zagreba čeka prometni kaos, pogledajte kako ga možete izbjeći Wingf for Life Cijeli svijet danas trči za one koji ne mogu. Najemotivniju utrku nije uspjela zaustaviti ni pandemija

'Pripreme su naporne. Pripremali su se i po snijegu, a sad i po kiši', rekao je Antonio Perkov, organizator utrka. Nakon svih snjegova i kiša, dolaze srpanj i kolovoz kada treba izabrati najspremnije, odnosno one koji mogu nositi osobu od 70-ak kilograma.

>> VIDEO: Magarci u Tribunju glavne zvijezde već 42 godine

Trke su baš kao i najpoznatiji dalmatinski nogometni klub, osnovali studenti. 'Kada su se tijekom ljeta 50-ih godina studenti vraćali u Tribunj, svi su živjeli preko mosta, a tovara je bilo na izvoz. Tako su odlučili da ljetnu dosadu prikrate magarećim trkama', ispričao je Rokica Ferara, organizator.

Baš kao na najpoznatijoj viteškoj igri iz Sinja, u Tribunju postoje stroga pravila. Na magarcima mogu jahati samo oni kojima je barem jedan roditelj iz Tribunja.

Na trkama je uzbudljivo. Nikad se ne možete kladiti na ničiju pobjedu, makar znali koji je magarac najbrži. 'Neki neće niti krenuti s mjesta, vučeš ga, vučeš, a neki krene pa se ljudi izvrnu i padnu', rekao je Perkov.

Sve je spremno za pravu feštu u Tribunju ispred desetak tisuća gledatelja koji ne štede glasnice.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.