U tijeku su završne pripreme za skidanje samog vrha sjevernog tornja zagrebačke katedrale. Građevinski zahvat želi se provesti zbog sigurnosnih razloga i nakon što je nedavni razorni potres koji je pogodio Zagreb oštetio južni toranj katedrale. Rušenje će se provesti u petak između 10 i 14 sati.

Galerija +0 Pripreme za skidanje sjevernog tornja zagrebačke katedrale

Kardinal Josip Bozanić prisustvovao je završnim dijelovima priprema i blagoslovio radnike koji će to provesti.

Vezani članci Ilustracija, zgrada MORH-a oštećena u potresu 29. 12. 2020. Vojna policajka kriva zbog snimke potresa, pogledajte koliku je kaznu dobila Stanovnik potresom pogođenog područja i ministar Branko Bačić Zagrepčanin zbog spore obnove napao Bačića: "Ne razumijete vi nas ništa jer ne radite ništa"

Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo doznaje da će se rušenje vrha sjevernog tornja zagrebačke katedrale provesti u petak između 10 i 14 sati. Razlog je da se sve službe koje će to trebati provesti stignu koordinirati, a u toj akciji sudjelovat će i vojska, policija, vatrogasci te hitna služba.

Pripreme za skidanje sjevernog tornja zagrebačke katedrale Pripreme za skidanje sjevernog tornja zagrebačke katedrale Foto: DNEVNIK.hr

Skidanje vrha sjevernog tornja iznimno je opasno te i najmanja pogreška može imati kobne posljedice. Zato će krug od 120 metara od katedrale biti osiguran i nitko osim radnika neće se moći približiti katedrali.

Dijelovi Ulice Kaptol, Vlaške, Palmotićeve s Langovim trgom, Park Ribnjak i Dolac vjerojatno će za građane biti zabranjeni za pristup prilikom rušenja sjevernog dijela tornja.

Građani Zagreba zamoljeni su da se klone područja oko katedrale tijekom izvođenja radova, pa se pretpostavlja da će osiguranje biti jako i da će pristup samoj katedrali, ali i okolnim ulicama biti onemogućen dok radovi ne završe.

Kranovi su već na mjestu, a stručnjaci provode posljednje provjere i zamataju sjeverni toranj radi sigurnosti objekta, ali i građana.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju