Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utrka s vremenom

Neumorno rade već tjednima kako bi sve bilo spremno za izbornu srijedu: "Rokovi su bili kraći nego inače"

Aktualno Galerija Glasački listići - 1 Glasački listići - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Glasački listići - 2 Glasački listići - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Glasački listići - 3 Glasački listići - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Glasački listići - 4 Galerija 1/4 >>
Glasački listići krenuli su na put prema biračkim mjestima. Ima ih gotovo 4 milijuna, a gdje god ih ispunjavali, za birače vrijede ista pravila.

Kutije s glasačkim listićima za biračka mjesta u Zagrebu teže čak 80 tona. U ponedjeljak i utorak dostavljaju se gradskim četvrtima, a na biračka mjesta stižu u utorak navečer. Činjenica da su izbori u srijedu nije im zakomplicirala život, ali morali su se utrkivati s vremenom.

"Rokovi su, iako su uskladu sa zakonom, ipak je vrijeme bilo dosta kraće, što je eto dovelo do toga da ovdje 12 ljudi rade već četiri tjedna po cijele dane", kaže predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Grada Zagreba Vjeran Blažeković.

Pročitajte i ovo Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore

Nisu tu samo listići - tu su i kutije, pregrade, kemijske olovke, izvodi iz popisa birača, naljepnice, evidencije o dolasku članova biračkog odbora i njihovom odlasku u pojedine domove birača, potvrde o preuzimanju i potvrde o vraćanju izbornog materijala. Sve to treba samo jedno biračko mjesto na koje se mora doći s važećom osobnom, putovnicom ili vozačkom. Ne može se glasovati putem pošte ili interneta. Kada dođemo na biračko mjesto, ne smijemo sami uzeti glasački listić. A paravan nam omogućuje tajnost. Obavezno koristimo kemijsku olovku. Glasovanje je otvoreno od 7 do 19, a oni koji su se zatekli u 19 h na svojem biračkom mjestu mogu glasovati i nakon 19 sati.

No svaki put ima onih koji svoje listiće prekriže.

"Takvi listići su naravno nevažeći, ali ulaze u onaj postotak birača koji su izašli na izbore", kaže potpredsjednik DIP-a Josip Salapić.

Pročitajte i ovo Tučnjava u gruzijskom parlamentu Zbog kontroverznog zakona VIDEO Kaos u parlamentu: Zastupnik tijekom govora dobio udarac u glavu, odmah izbila velika tučnjava

Na glasačkom listiću zaokružujemo jednu listu, a ako želimo možemo odabrati i kandidata s liste i dati mu prednost, odnosno preferencijalni glas. Ako pak zaokružimo samo kandidata, a ne i listu - taj glas svejedno odlazi listi.

S obzirom da glasovanje mora biti tajno i anonimno, DIP uvijek upozorava na fotografiranje i objavljivanje.

"Jer time i krše određeni red i mir, kad bi svi koji glasuju na biračko mjesto slikali s mobitelima, mislim da bi dva dana trebali imati glasovanje, a ne do 19 sati", dodao je Salapić.

A u tom razdoblju svoj glas mogu dati i oni koji fizički nisu na biračkom mjestu. Dakle, glasovati se može unutar, izvan i ispred biračkog mjesta. Izvan se glasuje kada se radi o težoj bolesti, nemoći ili nemogućnosti pristupa. U tom slučaju najmanje dva člana biračkog odbora odlaze s listićima na adresu osobe.

Pročitajte i ovo Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a

Da sve bude po pravilima tu su promatrači, njih 5333. Nakon cijelog dana uslijedit će ono ključno - prebrojavanje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene