Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Primorac u posjeti učenicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu početka školske godine danas je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac posjetio zagrebačku Osnovnu školu Silvija Strahimira Kranjčevića te Klasičnu gimnaziju i Sedmu gimnaziju.

 "Danas je prvi dan školske godine koja će donijeti promjene u obrazovnom sustavu, jer nakon više od trideset godina imamo potpuno novu koncepciju hrvatskoga školstva", izjavio je ministar nakon posjeta osnovnoj školi. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Djeca iz Jagodnjaka u svojoj matičnoj školi Slika nije dostupna Primorac o HDZ-ovu programu u školstvu i znanosti

Ministar je rekao kako iskreno vjeruje, kao roditelj kojemu je danas kći krenula u prvi razred osnovne škole, te kao ministar, da je Hrvatski nacionalni obrazovni standard (HNOS) škola po mjeri učenika. 

"Danas sam poslao poruku nastavnicima - ne bojte se, moja je uloga kao ministra i svih tijela da vam daju slobodu da kreirate program, ali konačno želim vidjeti djecu koja su sretna, koja imaju ona znanja koja su im potrebna, trajna znanja", rekao je 

dometnuvši kako vjeruje da je HNOS hrvatski brand, koji će djeci osigurati da nesmetano krenu prema srednjem školstvu, a iz srednjeg školstva prema fakultetima. 

Primorac je napomenuo kako je HNOS jedan od preduvjeta za uvođenje nacionalnih ispita za osnovno školstvo te da je već dao smjernice za pripremu projekta za te ispite. 

Upitan kakva je to škola po mjeri učenika, Primorac je rekao da je to škola u kojoj učenici sudjeluju u nastavi u kojoj nisu brojevi, a roditelji su uključeni kroz izvannastavne aktivnosti. 

"Ne želim više vidjeti teške torbe, stresnu djecu i nastavnike", rekao je. 

Primorac je dodao da će ove godine srednjoškolci ići po otprilike sličnom konceptu te da će se osnovati radna tijela koja će nastaviti s provedbom HNOS-a u srednjim školama. 

Najavio je da će za par dana imati vijeća za izradu nacionalnog kurikuluma, koji je sastavni dio cijele koncepcije obrazovnog sustava. 

Rekao je da će od sljedeće školske godine srednja škola biti obavezna te da je to jedinstven projekt koji Hrvatsku izdvaja od svih drugih država. 

"Hrvatska će ostati zapamćena u Europskoj uniji kao država koja je osigurala svakom srednjoškolcu da upiše fakultet", istaknuo je. 

Po ministrovim riječima, ako od 60.000 upisanih u srednje škole, njih samo 15.000 završi fakultet u idućih osam godina, Hrvatska je dobila jedno ogromno znanje. 

Najavio je da će se za dva mjeseca javnosti prezentirati model uvođenje obaveznog srednjeg školstva, čija je neslužbena verzija sada na evaluaciji u dva instituta. 

Time će sustav obrazovanja biti zaokružen, a Hrvatska će, nema dvojbe, 2010., kako je napomenuo, imati najbolji obrazovni sustav u ovom dijelu Europe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene