Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Primorac: 'Povjerenstvo je dobro obavilo posao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, komentirajući negativne reakcije 18 akademika i deset povjesničara na dva nova udžbenika iz povijesti za osmi razred osnovne škole, izjavio je danas u Splitu kako smatra da je Povjerenstvo obavilo dobar posao te da nema razloga za prijepore.

- Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa je logistika, a udžbenike bira Povjerenstvo, kazao je ministar odgovarajući na novinarski upit. Dodao je kako "prema reakciji mnogih, smatra da je Povjerenstvo obavilo dobar posao".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjedništvo HDZ-a: Nema besplatnih udžbenika za bogate Slika nije dostupna Ministarstvo: 'Povjerenstvo za udžbenike radilo stručno i kvalitetno'

Ministarstvo je, po njegovim riječima, imalo zadatak napraviti plan i program u koje su prvi put uključeni svi ključni elementi Domovinskog rata, od akcija Bljesak i Oluja, terorizma, do Ovčare i svih zlodjela nad hrvatskim građanima i u kojima je vrlo jasno navedeno da je Domovinski rat bio obrambeni i da je počinjena agresija na Republiku Hrvatsku.

- To je ono što je Ministarstvo trebalo napraviti, s svi su ostali
bili dužni poštivati plan i program koji je donijelo Ministarstvo,
poručio je dodajući kako je, prema informacijama kojima raspolaže, Povjerenstvo donijelo odluku kakvu prihvaća većina građana, a ako u određenom segmentu ima nejasnoća, Povjerenstvo mora iznijeti svoje stajalište.

Naglasio je kako ima puno povjerenje u Povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka među kojima su najmanje trojica sudionici Domovinskog rata. 

- Stoga smatram da ne bi trebalo biti nikakvih prijepora oko toga, zaključio je Primorac.

Na upit kako ocjenjuje najave Sveučilišta u Zagrebu da visinu
školarina određuje na temelju uspjeha pri upisu, rekao je da je stajalište Ministarstva vrlo jasno, a to je da treba najprije
osigurati sve preduvjete, pa tek onda mijenjati školarine, te da se to stajalište nije promijenilo "niti milimetra".

- Ne možemo utjecati na odluke autonomnog sveučilišta, ali prema mojim informacijama, ni jedno hrvatsko sveučilište neće mijenjati školarine i to je najbolja poruka zagrebačkom Sveučilištu, rekao je Primorac.

Ministar je, odgovarajući na pitanje o kašnjenju Senata zagrebačkog Sveučilišta s donošenjem kvota za upis, odgovorio kako ne dvoji da će Senat izaći iz te situacije i riješiti to pitanje poštujući zakon. 

- Imam povjerenje u rektore i to je rezultiralo svim dosadašnjim promjenama, jer Ministarstvo nije žandar, već partner koji poštuje autonomiju sveučilišta, poručio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene