Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državno odvjetništvo bavi se radom bivšeg ministra Primorca. Točnije je li sve bilo transparentno u projektu besplatnih udžbenika koji su prije nekoliko dana ukinuti.


Primorca je prijavila SDP-ova zastupnica Marija Lugarić koja tvrdi da je 200 milijuna kuna bačeno u smeće te da za to netko treba odgovarati. No, nije sve stalo samo na prijavi, uslijedila je telefonska svađa bivšeg ministra i saborske zastupnice. Marija Lugarić u utorak je doživjela priličan šok. Nakon saborske rasprave dva puta ju je, kaže, nazvao bivši ministar Dragan Primorac. I to ne da bi je pitao kako je. 'O sadržaju tog razgovora ne bih detaljnije govorila', kaže Lugarić. Zato je o svemu izvijestila Primorečeve stranačke kolege u HDZ-u. 'Ja više neću ništa poduzimati s obzirom da sam poduzela sve što sam smatrala da treba'.

'Izjava suprotna zakonu'

Vezani članci Meghan Markle (Foto: AFP) "Sami ste si krivi": Najveći kritičar kraljevskog para oštro odgovorio na njihovu tužbu Meghan Markle, Princ Harry (Foto: Profimedia) Harry i Meghan bili su prisiljeni potegnuti radikalan potez, princ javno priznao koji je njegov najveći strah

Nugodan telefonski razgovor vodio se na temu besplatni udžbenici. 'Očito su ga zasmetale moje izjave kojima sam rekla da je njegovom odlukom izrečenom na konferenciji za novinare, a koja je bila suprotna zakonu i važećem pravilniku da su zapravo škole vratile djeci knjige, odnosno država je u tom trenutku ostala bez knjiga koje su bile njezino vlasništvo.' A otkako je Vlada odlučila ukinuti besplatne udžbenike, Marija Lugarić doista nije štedjela bivšeg ministra. 'Do problema je došlo zbog samohvalisanja i neodgovorne izjave bivšeg ministra Primorca tjedan dana pred izbore, a to je Vlada koju ste i vi podržavali i još podržavate da sva djeca mogu odnijeti kući knjige, da se sve knjige mogu baciti', poručila je 13. srpnja u Saboru Lugarić.

Za HDZ već kriv?

Bivši ministar Primorac na sve ovo nema komentara. Ne želi se, kaže, spušatati na razinu gospođe Lugarić. Ali kad je riječ o besplatnim udžbenicima, obećanje ipak nije ispunio. 'Intencija je ovih udžbenika u ogromnom postotku da traju puno više nego sada, mi predviđamo najmanje dvije do tri godine, a većina ovih udžbenika prema nastavnicima će trajati gotovo obvezno tri godine', rekao je bivši ministar 2007. godine. Lugarić se ne boji za svoju sigurnost i ne planira podnijeti kaznenu prijavu. Primorčev HDZ već najavljuje ispriku zastupnici. Čini se da je on za njih već kriv.