Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac je u povodu prosvjeda srednjoškolaca izjavio kako je apsolutno moguća odgoda državne mature u srednjim školama za godinu dana.


'Apsolutno je moguće da dođe do odgode državne mature za godinu dana jer je najvažnije da su zadovoljna djeca. Sve ono što je dobro za učenike, dobro je i za ministarstvo', izjavio je ministar Primorac novinarima nakon predstavljanja svoj knjige 'Analiza DNA u sudskoj medicini i pravosuđu'.

Vezani članci Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak o scenarijima za državnu maturu i uštedama nakon smanjenja proračunskih sredstava: "Maturanti su moja prva briga" Slika nije dostupna Jovanović: Hrvatska danas nije društvo znanja i jednakih šansi

Učenici srednjih škola u više su gradova prosvjedima izrazili nezadovoljstvo načinom provođenja državne mature.

Ministar je naglasio kako je dobro da se čuje glas učenika koji, kako je rekao, ne oponiraju državnoj maturi, već su nezadovoljni njezinom dinamikom jer drže da se odvija prebrzo. 

>> Srednjoškolci prosvjeduju zbog državne mature: Policajce gađali papirom i rajčicama

'U nekim segmentima možda idemo malo prebrzo i ne želimo napraviti ništa što će biti dobro na papiru, a loše za učenike', rekao je ministar Primorac i naglasio kako 'svi želimo vidjeti sretnu djecu koja polažu maturu, a ne pod stresom'.

Osvrnuo se i na napise u tisku da će u sklopu Bolonjskog procesa doći do naplaćivanja diplomskih studija i smanjenja kvota za diplomske studije i rekao kako će RH, sukladno Bolonjskom procesu, 'financirati i državne studije', a rektorima i dekanima svakako će biti osigurani uvjeti da se upisne kvote ne mijenjaju.

'Inače Bolonja nema prohodnost', rekao je Primorac.