Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porazni rezultati

VIDEO: Kako izbjeći trovanje ribom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ribi kupljenoj u zagrebačkoj trgovini pronađen je parazit opasan za čovjeka.

Ljudi se mogu zaraziti jedeći sirovu, blago mariniranu ili soljenu odnosno nedovoljno toplinski obrađenu ribu ili rakove. Parazit uzrokuje jake bolove u trbuhu, mučninu i povraćanje, a najčešće napada želudac iako postoje oblici napada na pluća, gušteraču, slezenu, limfne čvorove i jajnike. Liječi se operativnim putem.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dan obitelji - 1 kakva ljubav Što čini obitelj? Mama, tata, djeca... samo zajednička krv i geni? E, pa ne! Provjereno: problemi na Murteru - 5 Priča provjerenog Afera ilegalnog kampa na hrvatskom otoku: "Gorim iznutra. Najradije bih srušio sve ovo ovdje…"

U 7 sati ujutro novinar Provjerenog otišao je na Dolac i kupio oslić, hobotnicu, oradu, divlju i uzgojenu. Nakon toga je isto učinio u trgovini mješovite robe.



'Riba da bi ostala što svježija maže se kemikalijama pri čemu joj škrge budu crvene pet, šest dana, iako je stara', objasnio je Dr. Emin Teskeredžić, znanstvenik s područja ribarstva Instituta Ruđer Bošković. Sva riba testirana je na Veterinarskom fakultetu. Dr. Bela Njari odmah je odredio svježinu i rezultati su poražavajući jer ona najskuplja, divlja orada s tržnice nije bila svježa.

Nitko ne kontrolira ribu

Kad pogledate tu ribu vidite da je napetost tijela popustila, ljuske ispadaju, miris ukazuje na dosta sumnjivu ribu koju ja ne bi htio večeras imati na tanjuru. Pitali smo se tko kontrolira ribu koja se prodaje na tržnicama. Ministarstvo zdravstva kaže Ministarstvo poljoprivrede i ribarstva, oni kažu ministarstvo zdravstva, a doktor Teskeredžić kaže nitko.

Na ribarnicama više nema veterinara koji dođe i s karbolom zalije neispravnu ribu što je bio nekad slučaj. To je bilo značajno jer je kontrola bila na mjestu gdje se prodaje riba. Nekad se po tonu do dvije ribe bacalo jer su veterinari ustanovili da nije ispravna za ljudsku hranu. Tri dana trajala su bakteriološka i kemijska testiranja na Veterinarskom fakultetu i razlika između hobotnice s Dolca i kupljene u trgovini je velika.

U kamionu je 35 tona ribe i to je jedan pošiljka, a na 1.000 pošiljaka veterinarska inspekcija uzme dvadesetak uzoraka. Je li ipak potrebna rigoroznija kontrola ribe koju svakodnevno jedemo? Pronađen opasan parazit

Strana riba koju ste donijeli iz trgovine ima 8 posto, a naša domaća ima 15 posto bjelančevina, što znači da je naša puno kvalitetnija. Posljednji test je pomalo zabrinjavajuć jer je u uvezenoj skuši kupljenoj u trgovini pronađen parazit Anisakis.
'Parazit je bježao van iz crijeva i završio u trbušnoj šupljini, ne vidimo opasnost jer nije ušao u mišiće i nije se na vrijeme razvio, kaže liječnik.

Međutim pitanje koje se logično nameće je ima li strane ribe u našim trgovinama u kojoj se razvio u mišićima gdje čeka žrtvu. Kontrolu uvoza ribe na graničnom prijelazu obavlja veterinar. Dr. Teskeredžić i sam iz iste struke upozorava kako je kontrola na carini daleko od dovoljne.

U kamionu je 35 tona ribe i to je jedan pošiljka, a na 1.000 pošiljaka veterinarska inspekcija uzme dvadesetak uzoraka. Je li ipak potrebna rigoroznija kontrola ribe koju svakodnevno jedemo?

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene