Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prijedlog proračuna stigao u Sabor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Vlada danas je Saboru uputila prijedlog proračuna za iduću godinu 'težak' 108,1 milijardu kuna, što je povećanje za 8,8 milijardi, ili 8,9 posto više nego ove godine.

Država u idućoj godini planira proračunske prihode od 103,5 milijardi kuna, što je porast za 9,1 posto, ili za 8,6 milijardi kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u Andrej Plenković Aktualne teme Plenković o prijetnjama koje je dobio preko frizera: "Ima tko se brine o tome''

Četvrti proračun ove Vlade je proračun koji najviše računa vodi o regionalnom razvoju Hrvatske, istaknuo je premijer Ivo Sanader.

Uz to, proračunom se težište stavlja na društvo znanja pa se resornom ministarstvu predlaže povećanje za 9 posto, potom populacijsku politiku, nastavak infrastrukturnih projekata.

Planira se daljnje smanjenje deficita opće države, na 2,8 posto BDP-a, a njegov rast u idućoj se godini procjenjuje na 4,5 posto.

Na rashodnoj strani proračuna najznačajnije stavke odnose se na mirovine, 30,2 milijarde kuna, ili 6,1 posto više nego ove godine, plaće s iznosom 25,4 milijarde, što je porast mase sredstava za plaće za 7 posto, te zdravstvo s iznosom 20,5 milijardi kuna.

Za razne mjere populacijske politike planiran je ukupni iznos od 3,5 milijardi kuna, a nova su mjera besplatni udžbenici što će državu koštati 270 milijuna kuna.

Uz prijedlog proračuna, Vlada je Hrvatskom saboru uputila i prateći zakon o izvršenju proračuna, te prijedlog izmjena Zakona o financiranju lokalnih jedinica.

Tim izmjenama prihodi od poreza na dobit išli bi državi, a od poreza na dohodak u cijelosti bi se prenijeli lokalnim jedinicama što bi im donijelo dodatnih 800 milijuna kuna godišnje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene