Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska Vlada je s današnje sjednice u Hrvatski sabor uputila prijedlog o razrješenju dosadašnjeg načelnika Glavnog stožera OS RH, generala zbora Josipa Lucića i imenovanju generala pukovnika Drage Lovrića za novog načelnika Glavnog stožera.


Predsjednica Vlade Jadranka Kosor podsjetila je da je o imenovanju generala Lovrića postignut dogovor između nje i predsjednika Republike Ive Josipovića kao vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga.

Vezani članci Glasovanje, ilustracija Vlada danas raspisuje lokalne izbore: Novu vlast biramo u čak 576 gradova, općina i županija Slika nije dostupna Odbor za unutarnju politiku potvrdio Lucićev mandat

>> Ovo je novi načelnik Glavnog stožera

>> Smijenjen načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić

'S obzirom na obrazovanje gospodina Lovrića, bogato iskustvo iz Domovinskog rata i brojne međunarodne kontakte, predsjednik Josipović i ja smatramo da je gospodin Lovrić prava osoba koja će voditi Glavni stožer', kazala je Kosor.

Dodala je kako je to na neki način bio zajednički prijedlog do kojeg su, kako je rekla, došli razgovorom o tome što bi trebalo raditi i što bi trebalo mijenjati.

Radi se o časniku iz Domovinskog rata koji je tijekom oslobađanja Hrvatske bio i ranjen, magistrirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a u SAD-u završio sveučilište nacionalne obrane, kazala je Kosor i podsjetila da Lovrić na tu visoku i odgovornu dužnost dolazi s dužnosti predstavnika RH u NATO-u.

Riječ je, kazala je Kosor, o osobi koja ima sve one odlike pravog vojnika koji zaista može časno obaviti taj posao, dodala je premijerka Kosor te zahvalila dosadašnjem načelniku Glavnog stožera, generalu Luciću, na poslu koji je radio i vodio.

O Vladinom prijedlogu, najvjerojatnije već u utorak, raspravljat će nadležni saborski Odbor za obranu nakon čega, ako dobije pozitivno mišljenje, konačnu odluku o imenovanju generala Lovrića donosi predsjednik Republike Josipović. (Hina)