Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Učinkovit klijent

Zahvaljujući Tribleru nemoguće je zaustaviti razmjenu sadržaja putem BitTorenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Programeri i znanstvenici koji rade na Tribleru kažu da je gotovo nemoguće zaustaviti razmjenu sadržaja putem njihova klijenta – bez obzira na zakone i želje političara

ACTA-a, SOPA i PIPA zabrinuli su veliki broj internetskih korisnika koji strahuju kako će političke elite i korporacije uskoro uvesti cenzuru interneta i zabraniti slobodnu razmjenu informacija i datoteka.

Njihova strahovanja još su više povećana nakon gašenja Megauploada i dobrovoljnog zatvaranja BTjunkiea i još nekih stranica za razmjenu datoteka, no znanstvenici s nizozemskog Delft University of Technology uvjeravaju da nema straha za buduću slobodnu razmjenu datoteka jer oni razvijaju decentralizirani BitTorent klijent Tribler kojeg je 'nemoguće ugasiti' – tj. jedini teoretski način da ga se ugasi jest rušenje cijelog interneta.

Johan Pouwelse, jedan od znanstvenika koji radi na Tibleru kaže da je ovaj klijent u potpunosti sposoban oduprijeti se 'pritisku izvana' te može raditi i bez stranica za pretraživanje torrenta i trackera – 'jednostavno ne može biti ugašen, blokiran i cenzuriran, bez obzira na zakone i želje političara'. Tribler je specifičan po tome da ne zahtijeva stranice za pretraživanje torrenta kako bi korisnici pronašli sadržaj za skidanje, već se zasniva na čistoj peer-to-peer komunikaciji.

Na stranici torrentfreak kažu da je cilj znanstvenika s navedenog sveučilišta implementacija BitTorrenta koji se neće oslanjati na centralne servere tako da će se putem njega moći razmjenjivati sadržaj čak i ako stranice za pretraživanje torrenta ne budu dostupne.

Pouwelse je rekao torrentfreaku da oni ne žele ovisiti o nepouzdanim serverima i stranicama za pretraživanje te žele omogućiti neprekinuto dijeljenje informacija. On kaže da sam Tribler klijent dolazi s mogućnošću pretraživanja, ali rezultati pretraživanja ne dolaze s nekog centralnog servera, nego sa samih računala drugih korisnika, a ista je stvar i prilikom skidanja datoteka.

On objašnjava da je 'Tribler baziran na standardnom BitTorrnet protokolu i koristi standardne BitTorrent trackere za komunikaciju s drugim peerovima, no on može nastaviti sa skidanjem kada centralni tracker postane nedostupan'.

Što se tiče zaštite od spama i virusa, Tribleru u tome pomažu sami korisnici koji sa svojim likeovima potvrđuju da je sadržaj siguran, a kanali i sadržaj s više takvih likeova bit će pri vrhu liste pretraživanja.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene