Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Sudbonosan datum

Prije 22 godine hrvatska delegacija je napustila kongres SKJ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog nametanja volje delegata iz Srbije i Crne Gore te ignoriranja i odbijanja svakoga prijedloga delegata iz Slovenije, Kongres je 22. siječnja 1990. napustila slovenska, a potom i hrvatska delegacija.

U burnim vremenima Račan i ostatak delegacije hrabro su se ustali i napustili sjednicu Saveza komunista Jugoslavije. Milošević je pobjesnio. To je označilo početak raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Pročitajte i ovo Plaža u Crnoj Gori dok se orila jugoslavenska himna Hej, Slaveni "Svaki dan točno u 18:00" VIDEO Na plaži počela svirati jugoslavenska himna, pogledajte što je uslijedilo Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV - 4 Izrečena posljednja presuda Ivana Petrović otkrila što joj je sa suda u Haagu posebno ostalo u sjećanju te poručila: "Sudovi ne pišu povijest"

>> Otvorena birališta, Hrvati odlučuju o pristupanju EU

U siječnju 1990. godine održavao se 14. izvanredni kongres SKJ na kojemu je trebalo donijeti važne odluke o budućem ustrojstvu Jugoslavije. Na sjednici dolazi do stalnih sukoba između izaslanika partija Srbije i Slovenije - svi prijedlozi slovenskog izaslanstva Milana Kučana glatko se odbijaju, a prijedlozi srpskog izaslanstva koje predvodi Slobodan Milošević izglasavaju se većinom.

Nakon dva dana rada, Slovenci 22. siječnja odlučno napuštaju sjednicu. U tom trenutku, nastavak kongresa ovisio je o tome hoće li hrvatsko izaslanstvo ostati ili otići kao i slovensko. Milošević predlaže ustanovljavanje novog kvoruma. Na poticaj Slobodana Langa, Račan prilazi govornici i izjavljuje 'da mi (izaslanstvo SKH) ne možemo prihvatiti Jugoslavensku partiju bez Slovenaca' te nakon toga i hrvatsko izaslanstvo napušta Kongres, što je označilo kraj vladavine SKJ.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene