Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužna obljetnica

Prije 21 godinu u Borovom naselju poginuo je Blago Zadro

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komeracijom ispred spomen-poprsja Blage Zadre na Trpinjskoj cesti u vukovarskoj četvrti Borovu naselju danas je obilježena 21. godišnjica pogibije general bojnika Blage Zadre (1944.-1991.).

Zadro je poginuo nedaleko od Trpinjske ceste u Borovu naselju 16. listopada 1991., gdje je bio zapovjednik obrane.

Pročitajte i ovo Obilježena 30 godina od zatvaranja logora u Jablanici Zatočeni u muzeju Prije 30 godina zatvoren zloglasni logor za Hrvate: Zatočenih je bilo oko 900, a najmlađi je imao samo 28 dana Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko Dok traje rat u Ukrajini Putin obećao "konačno iskorijeniti" nacizam: “Prošlo je osam desetljeća otkako nije oslabila naša tuga..."

Govoreći na skupu na kojem su bili i članovi obitelji, ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić najavio je da će najviše odličje za hrabrost u Domovinskom ratu - Red domovinske časti, nositi ime generala Blage Zadre, a prvo će dobiti Zadrina obitelj.

'Blago Zadro bio je 'prvo ime' Domovinskog rata. Sam Vukovar dao je puno heroja, ali najbolji od najboljih je zasigurno bio upravo Blago Zadro', istaknuo je Matić.

>> Obilježena 21. obljetnica stradanja Lovasa

Posljednji zapovjednik obrane Vukovara 1991. godine umirovljeni brigadir Branko Borković poručio je kako oni koji su ubijali hrvatski narod još nisu kažnjeni za svoja nedjela.

'Pogibija Blage Zadre bila je veliki udarac vukovarskim braniteljima i, rekao bih, lagani početak sloma obrane Vukovara u Domovinskom ratu', rekao je Tomislav Josić u ime Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata 'Trpinjska cesta' koja je, uz vukovarski i vukovarsko-srijemski HDZ, bila i organizator komemoracije.

Na komemoraciji su govorili i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

Uoči komemorativnog skupa mnoga su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće na grobu generala Zadre na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru. U crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju služena je misa zadušnica.

General bojnik Blago Zadro jedan je od osnivača vukovarskoga HDZ-a. Činom general bojnika posmrtno ga je odlikovao pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i jedini je vukovarski branitelj s tako visokim vojnim činom.

Njegovi posmrtni ostatci ekshumirani su 1998. iz masovne grobnice na Novome groblju zajedno s 937 drugih žrtava srpske agresije na Vukovar, a pokopani su na vukovarskome Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene