Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Položeni vijenci

Obilježena 21. obljetnica stradanja Lovasa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen križa u središtu Lovasa te spomen obilježja mjesta masovne grobnice na mjesnom groblju, obilježena je 21. obljetnica stradanja toga srijemskog mjesta u Domovinskom ratu, kojega su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe okupirale 10. listopada 1991. godine.

Vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbine žrtava, izaslanstva općinskih vlasti Lovasa, Vukovarsko-srijemske županije, stradalničkih i braniteljskih udruga. U agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba te za vrijeme okupacije Lovasa ubijeno je i poginulo 87 mještana, koji su činili 5,5 posto hrvatskog prijeratnog stanovništva Lovasa.

>> Sjećanje na Lovas: 'Jedan od četnika gurnuo je dečka na minu'

Tijekom srpske agresije i okupacije, svoje domove morao je prisilno napustiti 1341 Lovašanin hrvatske nacionalnosti. Posebice okrutan zločin počinjen je 18. listopada 1991., kada je u minsko polje na ulazu u Lovas nasilno potjeran 51 lovaski Hrvat, od kojih je smrtno stradao 21, a 14 je ranjeno.

Zbog zločina počinjenih u Lovasu 1991. godine, na Višem sudu u Beogradu od 2008. godine sudilo se četrnaestorici pripadnika bivše JNA, srpskih paravojnih postrojbi i lokalne okupacijske vlasti.  Sudsko vijeće u lipnju ove godine osudilo je prvooptuženog Ljubana Devetaka na 20 godina zatvora dok je preostalih trinaestoro optuženih osuđeno na kazne od 4 do 14 godina zatvora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Vesna Bosanac uvrštena među Svjetske Pravednike u Vrtu Pravednika u Milanu Heroina Domovinskog rata Vesna Bosanac uvrštena među Svjetske Pravednike u Vrtu Pravednika u Milanu Slike žrtava pokolja u Lovasu (Foto: Dnevnik.hr) Uskoro kraj postupka? Nastavlja se suđenje za pokolj Hrvata u Lovasu, na redu završne riječi obrane

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene