Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'HDZ zataškava činjenice'

'Prijave se ne podižu protiv onih koji su kršili zakon, nego protiv onih koji to nastoje istražiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik saborskoga Povjerenstva koje istražuje nabavku vojnih kamiona 2004. Nenad Stazić odbacio je danas tumačenja člana Povjerenstva Andrije Hebranga da je curenjem u javnost iskaza koji je pred Povjerenstvom dao general Jozo Milićević prekršen zakon, a HDZ-ovce je optužio da žele spriječiti da javnost dozna činjenice neugodne po tadašnjeg ministra obrane Berislava Rončevića.

'Nije bilo kršenja zakona. Radilo se na deklasificiranim dokumentima i sa svjedokom koji je bio oslobođen čuvanja vojne tajne i, prema tome, nije bilo nikakvog razloga ni da se to svjedočenje zatvara za javnost. Zatvoreno je na inzistiranje HDZ-ovih članova Povjerenstva, kako bi spriječili da do javnosti dođe ono što je Milićević iskazivao, jer su to za Rončevića vrlo neugodne činjenice', kazao je Stazić na konferenciji za novinare u središnjici SDP-a.

Pročitajte i ovo Poziv - 2 Poziv Domagoja Mikića Na dan im kraj kuće prođe 800 kamiona, a vozači bacaju bočice s urinom: "Svi smo već pred pucanjem" Slika nije dostupna Tko uhodi zastupnike? Stazić: 'Nisam znao da se moji susreti privatnog karaktera prate'

Stazić je kazao kako se jučer suzdržavao komentirati iskaz Milićevića o nalazu inspekcije koju je 2005. obavio u svojstvu v.d. glavnog inspektora obrane. 'Suzdržavao sam se cijeli dan od bilo kakvih izjava, poštujući odredbe Poslovnika da ne smijem komentirati rad Povjerenstva. Prekršili su ga, međutim, članovi Hebrang i Markovinović', kazao je Stazić, optuživši HDZ-ovce Andriju Hebranga i Krunoslava Markovinovića za blaćenje generala Milićevića i predsjednika RH Stjepana Mesića.

Hebrangovu najavu da će podnijeti kaznenu prijavu zbog curenja informacija sa zatvorene sjednice Stazić smatra 'skretanjem pozornosti s glavne teme, a to je kako je nestalo 15 milijuna kuna u postupku nabavke kamiona MORH-a'. 'Pozivam Hebranga da podigne tu kaznenu prijavu, jer ona neće zaplašiti ni mene ni druge članove Povjerenstva', kazao je Stazić, ocijenivši da je 'u Hrvatskoj pod HDZ-om sasvim normalna stvar da se kaznene prijave ne podižu protiv onih koji su kršili zakon, nego protiv onih koji to nastoje istražiti'.

>> HDZ uvjeren da je Milićevićev iskaz medijima dao Stazić

Smatra da HDZ pokušava zastrašiti članove Povjerenstva i samog Milićevića. 'Milićević je kažnjen smjenom s pozicije glavnog inspektora kad je predao svoje izvješće. Godinu dana bio je neraspoređen. Igrali su se s njime šalju li ga ili ne šalju na školovanje u Ameriku, a sada ga dodatno obezvrjeđuju i o njemu govore neistine', kazao je Stazić. Ustvrdio je i da je Milićević pred Povjerenstvom izjavio da je Rončević tražio njegovo umirovljenje. 'Govoreći o tome je rekao - ne mogu vam iznijeti s kojim argumentima je to umirovljenje traženo, jer nisam toliko hrabar', rekao je je Stazić.

Stazić je ljut i zbog izjave Markovinovića koji je novinarima govorio o tome kada je koji zastupnik preuzeo zapisnik sa zatvorene sjednice. 'Markovinović izjavljuje da zna tko je od svoje tajnice i kada uzimao dokumente. Ja ne znam je li to Markovinović osnovao neku svoju tajnu policiju u Saboru, neki Markovinovićev securitate, ali zabrinjava činjenica da od tajnica saznaje kada je koji saborski zastupnik preuzeo koji materijal', kazao je Stazić.

Tumači i da su tajnice Markovinoviću takve informacije dale iz straha. 'Markovinović nije bezopasan. On je član Kluba HDZ-a, u kojem je i Đakić, s kojim kad uđete u sukob, padnete niz stepenice, a Sabor ima puno stepenica. U tom klubu sjedi jedan Zubović, koji je pretukao djelatnika Zagrebparkinga kad mu je pokušao naplatiti kaznu za parkiranje', rekao je Stazić. 'Kao predsjednik Povjerenstva neću dopustiti da se ono bavi Markovinovićem ni time što on radi po Saboru, koga i kako nadzire i prati', kazao je Stazić, poručivši da će se Povjerenstvo baviti isključivo onim za što je osnovano, a to je nabavka kamiona.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene