Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozitivna reakcija

Prijava tvrtke za 10 kuna: 'Sada s ideje mogu odmah na otvaranje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekad je za osnivanje tvrtke trebalo izdvojiti 20.000 kuna temeljnog kapitala, a sada se tvrtka može osnovati za samo 10 kuna.

Vlada je također odlučila da će srezati plaćanje svih pristojbi potrebnih za pokretanje biznisa. Mario Žderić upravo dovršava osnivanje svoje IT tvrtke. Činjenica da je prije trebalo izdvojiti 20.000 kuna kapitala za pokretanje biznisa sprečavala ga je da u posao krene ranije. Drži da su tvrtke za 10 kuna dobar potez koji će oživjeti start-up scenu.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu"

>> Dobre vijesti: Tvrtku ćete moći pokrenuti s 10 kuna početnog kapitala!

'Mislim da će se mnogi ljudi odlučiti na otvaranje firmi, i oni koji su do sada gledali gdje će nabaviti 20.000 kuna. A sada će čim dobiju ideju moći odmah ići na otvaranje', kaže Mario.

Takozvani Jednostavni d.o.o. (naš primjer) moći se osnovati s temeljnim kapitalom od svega 10 kuna. Sve javnobilježničke i sudske pristojbe te takse ukupno neće prelaziti 750 kuna. Ministar pravosuđa uvjerava da država sa svojim mehanizmima neće dopustiti zlouporabu jeftinog osnivanja tvrtki.

'Mi ovdje ipak želimo ići na mlađe ljude, na one koji idu pošteno u taj posao. Ako netko želi raditi stvari koje nisu u redu može ih raditi po bilo kojem sistemu, a mi imamo mehanizme koji to sprečavaju. Ali ovo neće olakšati te stvari', ističe ministar Orsat Miljanić.

Nakon nekog vremena država predviđa da će se jednostavni biznis sa zadržavanjem dobiti prebaciti u klasični d.o.o. i tako nastaviti. Mariju se ta ideja sviđa, ali poručuje da je osnivanje tvrtki i trenutačno tehnički prekomplicirano.

'Morao sam prijaviti tvrtku na mirovinsko i zdravstveno i Hitro bi trebalo biti mjesto gdje ja to mogu obaviti odjednom. Međutim, ja sam bio tamo i oni su mi rekli da je brže ako odem na oba mjesta', ističe Mario.

Nove poduzetnike usporava i činjenica da se tvrtke moraju nazivati samo na latinskom i hrvatskom pa im sud često vraća proceduru na početak zbog novog imena.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene