Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorena pitanja

Prijateljski razgovori na Pantovčaku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U službeni dvodnevni posjet Zagrebu danas stižu članovi Predsjedništva BiH.

Prvog dana posjeta članovima Predsjedništva BiH bit će priređen svečani doček u Uredu predsjednika, a nakon toga slijede razgovori predsjednika RH Ive Josipovića s predsjedavajućim Predsjedništva Nebojšom Radmanovićem i članovima Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem. Nakon sastanka predviđene su izjave Josipovića i Radmanovića.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

'Dolazimo s optimizmom'

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović izjavio je jučer kako trojica članova bosanskohercegovačkog državnog vrha s optimizmom dolaze u službeni posjet Hrvatskoj, objasnivši kako se od tog posjeta može očekivati poticaj rješavanju preostalih otvorenih pitanja u odnosima dviju država. 'U posjet Hrvatskoj idemo s optimizmom. U Hrvatskoj je novi predsjednik i novi predsjednik vlade u odnosu na prethodno razdoblje, a i Predsjedništvo BiH je djelomice promijenjeno. Sva otvorena pitanja bit će na dnevnom redu', kazao je Radmanović.

>> Josipović: Nejednakost Hrvata tekovina Daytona

Potvrdio je kako to znači da će na dnevnom redu biti i pitanja poput uređivanja imovinskih odnosa, granične crte i dvojnog državljanstva koje je BiH priznala svojim građanima s hrvatskim putovnicama de facto, ali ne i de iure. Odgovarajući na pitanje o suradnji dviju država na području pravosuđa, Radmanović nije izravno spomenuo slučaj Tihomira Purde, no istaknuo je da se državni vrh ni jedne ni druge zemlje ne može miješati u poslove pravosuđa.

'O ustavnim promjenama neće biti riječi, to je unutarnj astvar BiH'

Aktualna politička situacija u BiH također će biti na dnevnom redu susreta, no Radmanović je istaknuo kako o mogućim ustavnim promjenama u BiH neće biti razgovora. 'Pitanje ustava unutarnja je stvar BiH', rekao je Radmanović, pojasnivši kako razumije da Hrvatska kao supotpisnica Daytonskog sporazuma ima interes za ustavna pitanja u BiH, no u njih se, po njegovu tumačenju, 'nema pravo miješati'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene