Obavijesti Pretražite Navigacija
Objavili peticiju

Prijatelji životinja traže potpunu zabranu petardi, podržavaju ih dva ministarstva

Paljenje petarde (Foto: dnevnik.hr)
Paljenje petarde (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Prijatelji životinja upozoravaju da je naročito neopravdana atmosfera ratnoga stanja svake godine prilikom ulaska u sljedeću, što često za posljedicu ostavlja ljude bez prstiju i očiju, a životinje bez sluha i života. "Nije rijetko da u tim danima članovi neke obitelji čekaju u bolnici amputaciju prstiju nekog od ukućana ili oplakuju smrt svojega četveronožnog člana obitelji kojemu je otkazalo srce ili je od panike podletio pod automobil", istaknuli su.

Prijatelji životinja uputili su Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) zahtjev za hitnu izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima i zabranu korištenja pirotehničkih sredstava F2 i F3 tijekom cijele godine kako bi se zaštitili ljudi i životinje od uznemiravanja, ozljeda i pogibelji uzrokovanih uporabom petardi, priopćeno je u petak iz te udruge.

Pročitajte i ovo Zlostavljanje konja Podnesena prijava Zna se tko je brutalno prebio konja: "Redovito se iživljava na životinjama i hvali na društenim mrežama" Ilustracija pravila odijevanja Nova zabrana u školama razljutila vjernike: Otac prijetio smrću ravnatelju, pozvan na sud

Podršku izmjeni zakonske odredbe dali su Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo turizma, pozdravivši zakonske odredbe koje ograničavaju vrijeme u kojem je dopuštena upotreba pirotehničkih sredstava, navodi se u priopćenju.

Koordinatorica Mreže za zaštitu životinja Stela Cota ističe kako je nelogično da je uporaba petardi - pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije, zabranjena tijekom cijele godine, a zabrana ne vrijedi nekoliko dana u vrijeme ulaska u novu godinu.

"Veća je nelogičnost što je zabrana ukinuta od 27. do 30. prosinca, iako ti dani nemaju veze s proslavom. No glavni razlozi da se vrati zabrana trebaju biti djeca i životinje, odnosno sigurnost i mir", naglašavaju iz udruge.

Prijatelji životinja upozoravaju da je naročito neopravdana atmosfera ratnoga stanja svake godine prilikom ulaska u sljedeću, što često za posljedicu ostavlja ljude bez prstiju i očiju, a životinje bez sluha i života.

Iz udruge se pitaju kada su glasne pucnjave petardi, baš kao one nastale od vatrenog oružja i bombi - simbola nasilja i opasnosti, postale dio obilježavanja prelaska jedne godine u drugu.

"Nije rijetko da u tim danima članovi neke obitelji čekaju u bolnici amputaciju prstiju nekog od ukućana ili oplakuju smrt svojega četveronožnog člana obitelji kojemu je otkazalo srce ili je od panike podletio pod automobil", istaknuli su.

Prijatelji životinja pozivaju građane na potpisivanje peticije za potpunu zabranu petardi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene