Šibenik: Ribarnica (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Šibenik: Ribarnica (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Udruga za zaštitu i prava životinja Prijatelji životinja u sklopu kampanje „Poštujmo naše more” apelirala je u ponedjeljak na trgovačke lance da ne prodaju žive ribe i rakove namijenjene za ljudsku prehranu.


"Držanje i ubijanje životinja u prostoru trgovine za značajan broj kupaca predstavlja mučan prizor koji ih odbija od kupnje, a za životinje to znači produljenu agoniju i patnju prije ionako teške i nasilne smrti. Trgovine ne bi trebale biti mjesta gdje će se životinje mučiti i ubijati", ističe udruga u priopćenju.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Na Palagruži je više puta uginulo na tisuće ptica' Slika nije dostupna Uginulo više od dva milijuna ptica, riba i rakova

Dodaje da držanje riba i rakova u trgovinama nije regulirano zakonskim odredbama, ali da trgovački lanci mogu samostalno odlučiti hoće li žive životinje držati u svojoj ponudi.

Prijatelji životinja zato pozivaju trgovačke lance da prošire svoju poslovnu etiku i pokažu da razumiju patnju slabijih te da su spremni priključiti se nastojanjima u svijetu za stalnim povećanjem zaštite životinja.

Udruga također poziva građane da ne kupuju žive životinje koje se drže i ubijaju u trgovinama za ljudsku prehranu.

Kampanju ''Poštujmo naše more" Prijatelji životinja pokrenuli su u suradnji s krovnom europskom organizacijom za dobrobit životinja Eurogroup for Animals, te osim apela trgovinama i trgovačkim lancima da ne prodaju žive ribe i rakove, obuhvaća i educiranje javnosti o poštivanju mora i života.

Tako su ranije pripremili edukativne natpisne ploče vezane za zabranu pecanja na plažama koje su ponudili gradovima i općinama, a planiraju i daljnje aktivnosti. (Hina)