Šibenik: Ribarnica (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Šibenik: Ribarnica (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Udruga za zaštitu i prava životinja Prijatelji životinja u sklopu kampanje „Poštujmo naše more” apelirala je u ponedjeljak na trgovačke lance da ne prodaju žive ribe i rakove namijenjene za ljudsku prehranu.


"Držanje i ubijanje životinja u prostoru trgovine za značajan broj kupaca predstavlja mučan prizor koji ih odbija od kupnje, a za životinje to znači produljenu agoniju i patnju prije ionako teške i nasilne smrti. Trgovine ne bi trebale biti mjesta gdje će se životinje mučiti i ubijati", ističe udruga u priopćenju.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Na Palagruži je više puta uginulo na tisuće ptica' Slika nije dostupna 'Na godinu ugine oko pet milijardi ptica, to je normalno'

Dodaje da držanje riba i rakova u trgovinama nije regulirano zakonskim odredbama, ali da trgovački lanci mogu samostalno odlučiti hoće li žive životinje držati u svojoj ponudi.

Prijatelji životinja zato pozivaju trgovačke lance da prošire svoju poslovnu etiku i pokažu da razumiju patnju slabijih te da su spremni priključiti se nastojanjima u svijetu za stalnim povećanjem zaštite životinja.

Udruga također poziva građane da ne kupuju žive životinje koje se drže i ubijaju u trgovinama za ljudsku prehranu.

Kampanju ''Poštujmo naše more" Prijatelji životinja pokrenuli su u suradnji s krovnom europskom organizacijom za dobrobit životinja Eurogroup for Animals, te osim apela trgovinama i trgovačkim lancima da ne prodaju žive ribe i rakove, obuhvaća i educiranje javnosti o poštivanju mora i života.

Tako su ranije pripremili edukativne natpisne ploče vezane za zabranu pecanja na plažama koje su ponudili gradovima i općinama, a planiraju i daljnje aktivnosti. (Hina)