Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Duga noć pred njima

Vinogradska bolnica prihvaća pacijente iz Siska i Petrinje: "Koliko treba, toliko pacijenata ćemo i zbrinuti"

Traje prihvat pacijenata i Ssiačko-moslavačke županije u bolnici KBC Sestre milosrdnice.

"Dosada smo zbrinuli 20 pacijenata iz područja pogođenom potresom. To su u načelu teško traumatizirani pacijenti i svi su ovdje kirurški obrađeni na ovoj lokaciji i na Klinici za traumatologiji u Draškovićevoj", rekao je dr. Davor Vagić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Petrinji - 3 Tri godine od potresa Plenković poručio da HDZ-ovci nisu lopovi: "To je najgluplja i najnetočnija imbecilna teza" Petrinja - 1 Banovina tri godine od potresa Satima bila zarobljena ispod ruševina: "U snovima opet proživljavam scene, a hvata me jeza da ćemo se vratiti u tu zgradu"

Riječ je o ljudima ozlijeđenim u potresu. Uglavnom je riječ o teškim ozljedama, ali ni jedna nije opasna po život. Rekao je kako očekuje da će pacijenti dolaziti tijekom cijele večeri. I oni koji su ozlijeđeni u samom potresu, i oni koji se premještaju iz sisačke bolnice. Samo sa kardiologije sisačke bolnice stiglo je 15 pacijenata. 

"Znamo da COVID infekcija nije prestala, kao ni pandemija. Sisačka bolnica je imala svoj COVID odjel, kao i bolnica u Petrinji. Pošto one više ne mogu funkcionirati, oni su prebačeni. Dio ide u KB Dubrava, dio u Arenu, dio u KBC Zagreb", rekao je doktor.

Koliko je opasan transport pacijenata na respiratorima? 

"Kada trebati transportirati pacijenta, prva i osnovna stvar je da ga stabilizirate. Morate ga pripremiti za transport. Zato ne ide u istom trenutku transport. Treba jedno vrijeme da se pacijent stabilizira i da ga se preseli. I ovi pacijenti koji su traumatizirani već su pregledani u sisačkoj bolnici i trijažirani. Isto je i sa COVID pacijentima. Imamo odličnu suradnju sa kolegama na terenu koji nam jave koji pacijent dolazi i mi znamo što treba raditi u tom slučaju", objasnio je. 

Rekao je da je takva evakuacija komplicirana, ali s obzirom na blizinu Siska, ipak se većina pacijenata prebacuje kolima hitne pomoći, autocestom.

Napomenuo je kako je zdravstveni sustav stabilan i da svi koji će trebati, dobiti zdravstvenu uslugu. Koliko god treba, toliko će pacijenata i zbrinuti.

"Za sada ih je bilo 20. Ako bude potrebe za još 100, 150 tijekom noći, mi taj dio možemo zbrinuti. Ako treba, i u Areni čeka stotinu kreveta. Radimo zajedno i sa kolegama iz KB Dubrava i drugih bolnica. Sada govorim o COVID djelu. Dogovaramo se iz minute u minutu o rasporedu. Pokazuje se zajedništvo cijeloga sustava", kaže. 

Oni koji su lakše ozlijeđeni, a nemaju se kamo vratiti, ostat će hospitalizirani. Komentirao je oštećenja i u samoj Vinogradskoj bolnici. 

"Vinogradska je stara bolnica. Oštećenja su blaža. Dio žbuke, ali cijela funkcija je ostala na svim lokacijama. Mi smo se vrlo brzo ekipirali. Jedini problem je cijev koja vodi paru za našu sterilizaciju. To smo se snašli tako što ćemo na Klinici za tumore sterilizirati kirurške instrumente tijekom noći i najnormalnije radimo. Vinogradska bolnica apsolutno uredno funkcionira", rekao je. 

Objašnjava da je pred njima teška noć. 

"Ali zdravstveni djelatnici smo naučili na taj dio, to je naš posao i mislim da će biti OK", kaže liječnik. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene