Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prihvaćena ostavka Dražena Slavice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije prihvatilo je danas ostavku županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice jer zbog okolnosti u kojima se nalazi ne može obnašati tu dužnost, rekao je tajnik županijske Vatrogasne zajednice Jordan Žaja, nakon dvosatne rasprave održane iza zatvorenih vrata.

Predsjedništvo županijske Vatrogasne zajednice ustvrdilo je da je gašenje požara na Kornatu provedeno "na isti način kao i sve prethodne intervencije na otocima" koje su javna vatrogasna postrojba i dobrovoljna vatrogasna društva obavljale u skladu sa zakonskim obvezama i propisima te po standardnoj proceduri.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Draženu Slavici Stipe Božić: Bilo je šokantno, brojali smo mrtve Slika nije dostupna Suđenje Draženu Slavici Kopilot kanadera: Da smo znali gdje su vatrogasci, mogli smo im pomoći

Predsjednici, zapovjednici i članovi vatrogasnih postrojbi, kao i svi članovi, jednodušni su u ocjeni da se na Kornatu dogodila tragedija, te će se inzistirati "da se na svim razinama utvrde sve relevantne činjenice, kao i odgovornost". 

>> Sudac smatra da je Slavica kaznena djela počinio iz nehaja 

>> Policija: 'Slavica počinio niz teških propusta'

"Županijska Vatrogasna zajednica također predlaže da se radi zaštite vatrogasaca ubuduće u sličnim intervencijama ne koristi helikopterski transport, na način kako je to učinjeno 30. kolovoza na Kornatu", priopćio je Žaja.

Slavica je svoj mandat dao na raspolaganje nekoliko dana nakon kornatske tragedije, a o njegovoj ostavci županijska Vatrogasna zajednica prošlog tjedna nije raspravljala te je sve odgodila za današnju sjednicu uz obrazloženje da o Slavičinoj ostavci trebaju raspraviti najprije u svim županijskim dobrovoljnim vatrogasnim društvima.

No, jučer je na adresu županijske Vatrogasne zajednice stigla i
Slavičina ostavka pisana rukom u kojoj on navodi da nakon nemilih događaja smatra kako više ne bi bio u stanju kvalitetno obnašati svoju dužnost.

Ostavku na članstvo u predsjedništvu županijska Vatrogasne
zajednice danas je podnio Zoran Smolić, ali novinarima nisu priopćeni razlozi te ostavke. Kako se doznaje, Smolić sutra namjerava održati konferenciju za novinare kako bi obrazložio svoj izlazak iz predsjedništva županijske Vatrogasne zajednice.

Za vršitelja dužnosti županijskog vatrogasnog zapovjednika imenovan je Darko Dukić, te je zaključeno da se hitno raspiše natječaj za tu funkciju, koja bi, kao i funkcija zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, trebala biti profesionalna, a ne volonterska. Te dvije funkcije treba razdvojiti jer jedna osoba, kako je to bilo u slučaju Dražena Slavice, ne može obnašati obje funkcije, rečeno je.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk, koji je također bio nazočan na današnjoj sjednici županijske Vatrogasne zajednice, najavio je da je Županija spremna izdvojiti sredstva kako bi se funkcija županijskog vatrogasnog zapovjednika ubuduće profesionalizirala.

U Vatrogasnoj zajednici Šibensko-kninske županije ističu i kako su tijekom ljeta vatrogasci uspješno obavili brojne intervencije, premda se suočavaju s mnogim problemima, od nedovoljnog broja gasitelja, do prostora i opreme.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene