Od stotinjak mailova koji svakodnevno stignu na adresu Provjerenog, jedan im je posebno zapeo za oko. Mama Marina ih nije tražila pomoć, nije se žalila nego je samo htjela podijeliti s njima činjenicu da u Samoboru postoji jedan poseban mladi čovjek.

Galerija Odgajatelj u vrtiću i trener juda posvetio se treniranju djeci s poteškoćama u razvoju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Odgajatelj u vrtiću i trener juda posvetio se treniranju djeci s poteškoćama u razvoju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Odgajatelj u vrtiću i trener juda posvetio se treniranju djeci s poteškoćama u razvoju (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +3 Odgajatelj u vrtiću i trener juda posvetio se treniranju djeci s poteškoćama u razvoju (Foto: Dnevnik.hr) - 4

Njezin petogodišnji Tin ima oštećenje sluha i zbog toga ga niti jedan trener nije htio u svom timu. Bojali su se, nisu imali vremena baviti se samo njime.

I nakon već stotog razočaranja, u život im je ušao on, 29-godišnji Matija, ujutro- "striček u vrtiću", a poslijepodne trener juda, koji ne pita za dijagnozu ili oštećenje, na njegov su trening dobrodošli svi. Ali, nije Matija sam, on ima 20 pomagača.

Roditeljima donio novu nadu

Vezani članci Provjereno donosi priču o ilegalnom deponiju nadomak Zagreba - 3 Dobro uhodani poslovi na ilegalnim deponijima: "Nazvali smo čovjeka, rekao nam je da je kombi 300 kuna" Migranti - 3 Naš sud sve je odbacio, dok je europski dosudio – krivi ste! Slučaj malene Madine dobiva rasplet: ''Njezina smrt je danak nefunkcioniranja pravosuđa''

Marina i Tamara mame su dva potpuno različita dječaka - Tina i Petra. Svamki je poseban na svoj način, a jedinpo što ih povezuje je to što se preko njihovih malenih leđa prevalio teret cijeloživotne dijagnoze.

Tin ima trajno oštećenje sluha, a Petar je nagluh i ima poremećaj iz autističnog spektra. Obojica su petogodišnjaci, veseli, razigrani, puni energije. Ali s dijagnozom dođu i brojni problemi. Okolina jednostavno nije pripremljena na drugačije.

Jedan od većih problema su sportske aktivnosti -majke ovih dječaka kucale su od vrata do vrata i nailazile samo na odbijenice. Nakon mjeseci upornog traganja našle su se u začaranom krugu. Slali su ih s jedne adrese na drugu, ali mame nisu odustajale.

"Onda smo mi došli do trenera Matije i tu počinje jedna jako lijepa i iskrena priča. Toliko je pozitivna da mi nekad suze same krenu kad se sjetim prvog dana kad sam nazvala broj, bez ikakvog očekivanja, a dobila odgovor da slobodno dođemo, da je besplatno, da su tu asistenti... Mislila sam da se netko šali. Matija je jedan odličan lik, mali čovjek velikog srca koji taj posao radi s toliko emocije, ljubavi, iskrenosti i pozitive", govori Marina Hlavaček, Tinova mama.

Matija Frlić, odgajatelj u vrtiću i trener juda (Foto: Dnevnik.hr) Odgajatelj u vrtiću i trener juda posvetio se treniranju djeci s poteškoćama u razvoju (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

A tko je Matija? U najmanju ruku vrlo netipičan 29-godišnjak. Već je sa 16 godina znao da su njegov životni poziv djeca. Ona s poteškoćama i ona bez njih, simpatična, tvrdoglava, ustrajna, pa čak i ona malo razmažena, za svakog od njih svakodnevno pronalazi dovoljno prihvaćanja, ljubavi i strpljenja.

"Najviše od svega me veseli ta neprestana potreba djece za istraživanjem, za učenjem i to što su oni nabijeni toliko tom pozitivnom energijom. Svi mi odrasli povremeno klonemo, padnemo, teško nam je, ali kad dođem tu na posao, te emocije jednostavno moram isključiti jer ga ne bi mogli raditi. A oni su uvijek ti koji su pozitivni, koji su tu. Oni sve primijete. U trenutcima kad sam tužan oni te izravno pitaju zašto si tužan, zagrle te i poljube, a kad imaš takve stvari onda sve ide lagano", priča Matija Frlić.

Ovaj mladi trener juda, odgajatelj je u vrtiću, točnije "striček" kako ga zovu djeca s kojoj radi posljednjih 7 godina. Tek je jedan od 5% muškaraca u predškolskom sustavu u Hrvatskoj i iako je okolini to još uvijek poprilično neobično, njemu nije. Čak i kada radi s jasličkom grupom u kojoj su dude i pelene glavna sredstva za rad.

"Uvijek ima muških prijatelja kojima je to smiješno i zabavno. Ali svi moji pravi prijatelji su navikli da je ovo moj posao, da je ovo moj životni poziv i to prihvaćaju potpuno normalno. Što se tiče pelena, presvlačenja, duda i svega ostaloga, od prve godine fakulteta sam bio svjestan što ovaj posao nosi i jednostavno sam to prihvatio i nemam nikakav problem s tim, niti mi se gadi, niti to odbijam raditi. Baš suprotno, tu sam uvijek na usluzi i mlađim i starijim kolegama ako im treba pomoć", govori Matija.

Matija Frlić, odgajatelj u vrtiću i trener juda (Foto: Dnevnik.hr) Odgajatelj u vrtiću i trener juda posvetio se treniranju djeci s poteškoćama u razvoju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Nakon odrađene smjene s čak dvadeset troje mališana Matija ponovno ide djeci. Trenira djecu razne dobi u judo klubu u Samoboru već 13 godina, a posljednjih pola godine vodi program "Judo za sve" koji uključuje rad s djecom s poteškoćama.

Ona djeca za koju nitko nije imao dovoljno vremena ili se nije usudio raditi s njima. Matija je upravo za njih pronašao i volju i vrijeme, a sve to radi potpuno besplatno.

"Briga i odgoj djece s posebnim potrebama su veoma skupi. Svatko od njih pohađa neku vrstu terapije koju roditelji plaćaju samostalno i uprava kluba je sa svim asistentima i trenerima došla do zaključka da bi bilo odlično da ovaj program bude potpuno besplatan za sve. Trenutno financije pokrivamo iz proračuna kluba u kojem treniraju djeca bez poteškoća, a očekujemo promptnu reakciju nadležnih službi za ovakve slične programe jer sigurno je da u RH novaca za takve programe ima dovoljno samo ne odlaze na prava mjesta", govori Matija.

U tim su grupama radost, ali i rješenje svog problema pronašle i mame s početka priče. Uz njihove dečke, u trening je uključeno još 15-ak djece. Većinom imaju poremećaje iz autističnog spektra, oštećenje vida i sluha, mentalnu retardaciju, bolest kože i Aspergerov sindrom.

Matija Frlić, odgajatelj u vrtiću i trener juda (Foto: Dnevnik.hr) Odgajatelj u vrtiću i trener juda posvetio se treniranju djeci s poteškoćama u razvoju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"Nekad mi bude napornije kada odlazim na treninge s djecom bez poteškoća. Ova djeca ipak su neka posebna energija. Oni kad dođu ovdje uvijek su dobro raspoloženi, uvijek su željni treninga, dok s djecom bez poteškića često ja trebam bitit aj koji ih motivira", kaže Matija.

Ipak, uz svu volju svijeta ne bi Matija to mogao bez svojih pomoćnika.Od početka ove priče u nju su uključeni asistenti od 7-57 godina.

Najmlađa asistentica je Jana. Ima tek 7, a Judo trenira već 4 godine. Do sada je bila na brojnim natjecanjima i osvajala medalje. Uz školske obaveze, svaki četvrtak dolazi pomagati onima koji bez tuđe pomoći ne bi mogli vježbati.

Uz Janu, tu je još 19 osoba koje svaki tjedan pomažu djeci s poteškoćama da se prilagode, daju im svu potrebnu podršku i motivaciju na treningu.

Djeca koja dolaze svakog četvrtka u ovaj klub su oduševljena! Iako nam oni sami to ne mogu reći, za njih nam to govore njihove majke. One ipak najbolje primijete svaku promjenu ponašanja i raspoloženja svoje djece nakon odrađenog treninga.

Matija Frlić, odgajatelj u vrtiću i trener juda (Foto: Dnevnik.hr) Odgajatelj u vrtiću i trener juda posvetio se treniranju djeci s poteškoćama u razvoju (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Matija i njegovi pomoćnici ovoj su djeci postali najbolji prijatelji. Uz sve terapije na koje svakodnevno moraju ići, četvrtak je za njih praznik. Ali, kako njima tako i roditeljima. To je dan u tjednu kada se mogu opustiti, kada ne misle o problemima, o dijagnozama. Taj su dan njihova djeca samo mali sportaši.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju