Dječak Enis Omerović, maleni Rom, plakao je pred kamerama Nove TV zbog uvreda koje je doživio u školi. Snimali smo ga povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji smo obilježili prošli tjedan. Odlučili smo ga ponovno posjetiti.


'Oni su prema nama jako bezobrazni. Kad dođemo pored njih odma nas tjeraju, kažu nam da smo glupi cigani i svakakve proste riječi', rekao je kroz suze Enis Omerović kojeg je ekipa Dnevnika Nove TV odlučila ponovno posjetiti.

Vezani članci Videozid o ocjenama učenika u prošloj školskoj godini - 1 Poplava odlikaša: Prošle školske godine gotovo svaki drugi učenik prošao je s odličnim, no pandemija je ipak ostavila traga na općem uspjehu Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan Župan poručio roditeljima: "Razumijem da mogu biti protiv mjera, ali ne na način da ugrožavaju ostalu djecu"

Razgovarali smo s učiteljicom, ravnateljem, prijateljima iz škole, ali ne i prijateljima iz razreda. Njima roditelji nisu dali pred kamere. Na suze ovog dječaka bilo je teško ostati ravnodušan.

'Ja sam se isto skoro rasplakala jer mi je to bilo strašno tužno', rekla je Petra Vukušić, učenica petog razreda OŠ Davorina Trstenjaka Zagreb.

'Bilo je jako tužno, kao što je Petra rekla. Skoro sam se i ja rasplakala. To nije uredu što djeca rade, vrijeđaju druge, jer ipak oni su isto ljudi kao i mi', rekla je Laura Bobovec, učenica petog razreda OŠ Davorina Trstenjaka Zagreb.

POTRESNA ISPOVIJEST Mališan plače i od straha ne želi više u školu: 'Oni su prema nama jako bezobrazni'

Dok je ispovijest Enisa i njegove sestre djecu duboko dirnula, evo što kaže njegova učiteljica.

'Malo se to podiže onako, tako da nema problema, oni su prihvaćeni, puno toga su već dobili i sada nema problema, oni su prihvaćeni', rekla je učiteljica Marijana Nutrizio.

Slično razmišlja i ravnatelj škole, ali kaže da mu je žao.

'Ja ovdje ne vidim nekakav veliki i težak problem. Mi shvaćamo u čemu je problem i shvaćamo da na tome trebamo sustavno raditi', rekao je Darko Cindrić.

No, ni nakon gotovo tjedan dana od kada su javno upozorili na problem, djeci nije stigla ni isprika. Nitko od djece iz njihova razreda nije dobio dopuštenje za razgovor s nama.

'Sa učenicima nisam razgovarao, jer ja osobno nisam imao prilike s njima razgovarati. Ja vjerujem da je djeci žao', rekao ja ravnatelj.

Nije bilo ni roditeljskog sastanka.

'Naravno, djeca pričaju svakodnevno s roditeljima, ali nije to tako veliki problem, sve ima dvije strane. Ja prilog nisam vidjela, samo po dječjoj reakciji sam vidjela da su bili malo iznenađeni načinom na koji djeca žive. To ih je malo pogodilo. A to što je Enis bio tužan? Pa dobro djeca vam to sve ne vide baš svaki detalj, oni su bili prvo iznenađeni da vide nekog poznatog na televiziji', rekla je učiteljica Nutrizio.

Maleni Enis kaže - nikome ništa ne zamjera.

'Moje su želje da budemo svi sretni, da imamo gdje živjeti i to gdje bi mogli učiti, gdje bi mogli se tuširati, gdje bi mogli prati svoje stvari', rekao je Enis.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook