Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok država pokušava povećati zaposlenost, nezaposlene osobe bore sa skupom papirologijom. Prilikom javljanja na natječaj za posao potrebno je priložiti mnoge dokumente, a svaki papir ima cijenu. Samo prijava na natječaj za posao stoji oko stotinjak kuna što je za osobu bez prihoda previše.


Diploma, potvrda o nekažnjavanju, molba, životopis - samo su dio papirologije koji Tomislav Jergović kod traženja posla mora priložiti, a svaki papir ima cijenu. 'Bez da sam otišao na razgovor za posao mogu potrošiti za samu prijavu i do 300 kuna', kazao je Tomislav koji je po struci inženjer elektrotehnike.

Vezani članci Slika nije dostupna Njemačkoj će do 2030. nedostajati tri milijuna stručnjaka Slika nije dostupna POSLOVI S KOJIMA SE POSAO NE ČEKA DUGO Ovo su dva vrlo tražena zanimanja

Ovjeravanje dokumenata kod javnog bilježnika, jer mnogi poslodavci traže originalne ili ovjerene kopije, plaća se 47 kuna, izvadak domovnice ili rodnog lista 25 kuna, kopiranje, printanje, skeniranje 10- tak kuna, a preporučena pošiljka, također, 10- tak kuna.

Da je to tako zna i Sanjin Danilović,nezaposleni profesionalni vozač, ali molbu za posao mora poslati. 'Javim se na otprilike četiri oglasa mjesečno, od kojih barem dva moram poslati poštom radi potrebne dokumentacije', kazao je Sanjin.

Ovaj grad je hrvatski rekorder po stopi nezaposlenosti

Svemu treba pridodati i troškove putovanja jer veliki broj testiranja odvija se u Zagrebu, gradu u kojem je sjedište mnogih tvrtki i državnih institucija, a primjerice povratna karta Rijeka - Zagreb stoji oko 150 kuna. Idete li automobilom, trošak goriva i cestarine penje se i do 500 kuna.

U Ministarstvu uprave svjesni su da se nešto mora promijeniti pa rade na tome da se registri spoje kako bi se izbjeglo obilaženje šaltera, ali proces je to koji traje. Do tada Tomislav i Sanjin troše i novac i vrijeme, a odgovora nigdje.

'Najčešće ne pošalju ni odbijenicu, jednostavno prijavio si se i samo možeš pratiti oglase dalje i nadat se da će nešto uletjeti', kazao je Tomislav.

Kada se sve zbroji - traženje posla je skupo. Za osobu koja nema prihoda i previše. Nadaju se, stoga, i Tomislav i Sanjin da će se na kraju isplatiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju