Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pretučen Josip Galinec, smjena na čelu PU zagrebačke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon posljednjeg brutalnog napada kojeg je žrtva bio Josip Galinec, predsjednik Uprave Industrogradnje, s mjesta načelnika PU zagrebačke smijenjen je Ivica Tolušić, a na njegovo mjesto dolazi Branko Peran.

Objavljeno je to na konferenciji za novinare koja je kasno sinoć održana u ravnateljstvu policije.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo Napad Irana na Izrael U bolnici je Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas"

Novi je zamjenik ravnatelja Benka Dražen Vitez, a na mjesto načelnika PU zagrebačke dolazi dosadašnji šef policije šibensko-kninske Branko Peran. Na tom je mjestu naslijedio Ivicu Tolušića, koji je privremeno, kako su istaknuli i na konferenciji za novinare, imenovan načelnikom zagrebačke policije u lipnju, nakon smjene Marijana Tomurada.

"Učinit ćemo sve da Zagreb bude siguran grad i da se ovim bezobraznim pokušajima ubojstava stane na kraj", kazao je ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević.

O novim kadrovskim promjenama novinare su, uz ministra i budućeg načelnika zagrebačke Policijske uprave, izvijestili su glavni ravnatelj policije Marijan Benko kojemu je Vlada danas povjerila još jedan mandat te njegov novi zamjenik, dosadašnji šef varaždinske policije, Dražen Vitez.

"Svi u ovoj državi imaju pravo živjeti sigurno i naša je obveza da se počinitelji i nalogodavci privedu. Ovaj je tim to spreman učiniti", ponovio je Rončević.

Ustvrdio je da nova kadrovska križaljka, u prvom redu novi Benkov mandat, baca u vodu sva nagađanja o neslaganju ministra unutarnjih poslova i ravnatelja policije.

"Nema podjela, mi smo na istom putu, a ako autori tih teza dolaze iz policije znači da imaju previše vremena, odnosno premalo posla", ustvrdio je Rončević.

Dodao je kako ima puno povjerenje u nove policijske čelnike te kako je uvjeren da će učiniti sve da se rasvijetle svi neriješeni slučajevi, uključujući i napade na novinara Dušana Miljuša i bivšeg direktora Zagrebačkih cesta Igora Rađenovića.

"Uvjeravam vas da nema slučajeva koji se stavljaju u ladicu i na kojima se prestaje raditi", kazao je Rončević. 

Na konferenciji za novinare nisu iznijeti nikakvi novi detalji o premlaćivanju Josipa Galineca.  

Dvojica nepoznatih muškarca pretukla su željeznim šipkama u srijedu u poslijepodnevnim satima Josipa Galinca (36), predsjednika Uprave Industrogradnje. 

Napad se dogodio nešto prije 16 sati u Vukovarskoj ulici u Zagrebu ispred zgrade u kojoj se nalazi Ministarstvo poljoprivrede.

Predsjednik Industrogradnje vraćao se sa sastanka iz obližnjeg hotela. U klasičnoj 'sačekuši', s leđa su mu prišla dvojica muškaraca te su ga počeli brutalno udarati metalnim šipkama sve dok nije pao na tlo te su potom pobjegli.

Sve je vidio muškarac, čiji identitet nije poznat, te je dotrčao do obližnje zaštitarske kućice i pozvao policiju.

Galinec je, doznajemo, ostao ležati u nesvijesti i krvi.

Iako iz bolnice Sestara Milosrdnica, gdje je zadržan na liječenju, još nema informacija o njegovom zdravstvenom stanju, doznajemo neslužbeno da se radi o teškim ozljedama i višestrukim otvorenim prijelomima ekstremiteta.

Policija je, neslužbeno doznajemo, razgovarala s Galincem, koji će reći jesu li napadači bili maskirani, te je li mu netko prijetio ili zna tko je poslao batinaše.

Inače, do smjene na čelu PU zagrebačke došlo je samo nekoliko sati nakon što je premijer Ivo Sanader na vijest reagirao tako što je rekao da će se, ako zagrebačka policija nije spremna riješiti učestale napade u posljednjih nekoliko mjeseci, morati razmisliti o novim kadrovskim rješenjima. Također je potvrdio da Marijan Benko ostaje na mjestu ravnatelja policije. 

'Potrebno je učiniti sve da se slučajevi premlaćivanja spriječe, to nećemo dopustiti i nećemo tolerirati, a ako Policijska uprava zagrebačka to nije kadra i spremna učiniti, treba biti kadrovskih promjena i sankcija', poručio je sa sjednice Vlade premijer Ivo Sanader. 

Premijer je zatražio oštre sankcije ne samo u tom slučaju, nego i u slučajevima premlaćivanja novinara Dušana Miljuša, kao i Igora Rađenovića, bivšeg direktora Zagrebačkih cesta i vijećnika u Gradskoj skupštini.

'Apsolutno treba učiniti sve da se ovakve stvari spriječe. Nećemo dopustiti da se u Zagrebu ili bilo gdje drugdje pretuku ljudi, to apsolutno nećemo tolerirati', kazao je Sanader, zatraživši i oštre sankcije za one koji ne izvršavaju svoje obveze. 

Galinec je, inače, poznati financijaš i broker, a prije dvije godine je kao direktor tvrtke 'Postius usluge', najvećeg dioničara Industrogradnje, postao predsjednik Uprave te tvrtke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene