Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključan krunski svjedok

Presuda Veljku Mariću: 'Teško mu je, razočaran je, pogotovo u hrvatsku vlast'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Beogradski sud za ratne zločine osudio je hrvatskog branitelja Veljka Marića na 12 godina zatvora.

U obrazloženju presude stoji da je tijekom postupka nedvojbeno utvrđeno da je Marić s više hitaca ubio Petra Slijepčevića u nazočnosti njegove supruge. Marićeva obitelj i odvjetnici šokirani su presudom.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Slika nije dostupna Osuđen na 12 godina Udruga 'Pravednik': Slučaj Veljka Marića potpuno zaboravljen

Marijana Marić puna nade stigla je na beogradski sud. Nakon izricanja presude otišla je pozdraviti se sa svojim suprugom. 'Strašno, ne znam što bih rekla, nisam to očekivala, a ni on. Sad sam mu bila u posjeti. Teško mu je, razočaran je, posebno institucijama hrvatske vlasti', rekla je Marićeva supruga Marijana Lončarević Marić.

Najvažnija točka je saslušanje krunskog svjedoka koji je cijeli taj dan proveo s Marićem i zato, tvrde odvjetnici, posjeduje neoborive materijalne dokaze Marijana je kroz suze novinarima pokazivala slike supruga i djece. Kaže, svi su ga zaboravili, nitko ništa nije poduzeo. Njegov beogradski odvjetnik najavljuje žalbu i tvrdi da presuda nema veze s pravom i pravdom. 'Ja govorim o pravu, a ne politici. Mislim da je politika s jedne i druge strane kumovala da Veljko Marić kao običan mali čovjek danas odgovara na sudu', rekao je Marićev odvjetnik Đorđe Dozet.

Najvažniji je krunski svjedok koji je taj cijeli dan proveo s Marićem

Krešimir Krsnik vodio je cijeli postupak obrane. Kaže da je na sudu u Bjelovaru supruga ubijenog Slijepčevića tri puta ponovila da ne zna kako izgleda Veljko Marić, a u presudi stoji da je jasno vidjela ubojicu. Sud je odbio sve svjedoke obrane, pa čak i onog koji ima dokaze da Marić kobnog dana uopće nije bio u Rastovcu. Dapače, selo je u tom trenutku bilo pod kontrolom vojske tzv. Srpske krajine.

'Dakle, u mjestu Hrvati nisu bili pa nije mogao biti ni gospodin Marić, za što smo pružili relevantne pisane i usmene dokaze koji su odbijeni. Naravno da sve ovo izaziva gorčinu', rekao je Krsnik. Čim dobiju presudu odvjetnici će uložiti žalbu. Najvažnija točka je saslušanje krunskog svjedoka koji je cijeli taj dan proveo s Marićem i zato, tvrde odvjetnici, posjeduje neoborive materijalne dokaze.

U Vladi danas šute, unatoč pričama o zaštiti branitelja

Ova optužnica izvučena je iz arhiva vojnih sudova JNA. Veljko Marić uhićen je na srbijansko-bugarskoj granici iako za njim nije bila raspisana ni međunarodna tjeralica. Kad su ga policajci provjeravali pronašli su da ga je tadašnji Vojni sud optužio za ovo ubojstvo. Tek dan kasnije srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podnijelo je zahtjev za sprovođenje istrage protiv Marića.

Naše Minisatrstvo pravosuđa zatražilo je od Srbije da se istraga i glavna rasprava prepuste Hrvatskoj, no taj je zahtjev odbijen. Zanimljivo je da nitko iz Vlade pa ni ministar branitelja danas nije htio komentirati ovu presudu. Iako su danima najavljivali zaštitu branitelja od progona i donošenje zakonskih okvira koji bi ovo trebali spriječiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene