Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jutro nakon presude šestorici bivših čelnika Hrvata iz Bosne i Hercegovine, njihovi su odvjetnici usredotočeni na žalbeni postupak. A ravnatelj Memorijalno dokumentacijskog centra tvrdi: 'Dokumenti koje ima Hrvatska dokazuju suprotno od presude!'


Dobili su šest tisuća stranica presude na francuskom jeziku. Sada čekaju engleski prijevod. 'Fokusirat ćemo se svatko za sebe, na onaj dio, udruženi zločinački pothvat vjerojatno svaka obrana za sebe, a fokusirat ćemo se i na one dijelove koji se tiču pojedinih optuženih obrana, svaka obrana za onoga koga zastupa', kaže Senka Nožica odvjetnica Brune Stojića.

>>Presuda šestorki: Sudac Antonetti pravno osporava udruženi zločinački pothvat

Vezani članci Slika nije dostupna 'Hrvatska država gotovo ništa nije učinila da nam pomogne u obaranju udruženog zločinačkog pothvata' Slika nije dostupna Tužiteljstvo traži osudu za bivše čelnike Herceg-Bosne

Još se ne zna hoće li se proširivati odvjetnički timovi za drugostupanjsku presudu. 'To je jedna kompleksna problematika, ali ono što je mnogo, mnogo značajnije od toga koliko će biti odvjetnika u ovom trenutku je - da li je Hrvatska država spremna da nam nekakav sasvim legalan, legitiman način pomogne u obrani od udruženog zločinačkog pothvata', ističe Stojićeva odvjetnica.

Ravnatelj Memorijalno dokumentacijskog centra izrazio je sućut obiteljima svih žrtava, koje su stradale u hrvatsko-bošnjačkom sukobu, ali smatra da je upitno jesu li za ove zločine odgovarali ljudi, koji su prvostupanjskom presudom osuđeni. 'Uvjeren sam da ljudi koji su optuženi, niti su naredili zločine, niti su ih mogli spriječiti, a ono što je potpuno neprihvatljivo je formulacija udruženog zločinačkog pothvata', kaže Ante Nazor, ravnatelj Memorijalno dokumentacijskog centra.

>>Analiza: Što se može iščitati iz haške presude šestorki?

'Činjenica je da je hrvatsko vodstvo i tadašnja politika omogućila obranu Bosne i Hercegovine i njezin opstanak. Tužitelj koji likuje i koji kaže da je Herceg Bosna jednaka kao Republike Srpska onda neka objasni javnosti kako je moguće da je Herceg Bosna zločinački pothvat, a Republika Srpska entitet', poziva Nazor. 

'Za svaki zločin netko mora odgovarati. I to nema opravdanja. Ali dokumenti koje posjeduje Hrvatska, govore potpuno suprotno od jučerašnje presude', tvrdi ravnatelj Memorijalno dokumentacijskog centra Ante Nazor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju