Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivana Petrović iz Haaga

Analiza: Što se može iščitati iz haške presude šestorki?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedavajući sudskog vijeća Jean Claude Antonetti dao je izdvojeno mišljenje na okolnosti udruženog zločinačkog pothvata i međunarodnog sukoba, čime je uvažio određene argumente obrane.

Iz ove presude se ponajprije može iščitati kontradiktornost u primjeni prava. Predsjedavajući sudskog vijeća, sudac Antonetti iz Francuske - ovo je možda i prvi put u povijesti Tribunala dao je suprotno, točnije izdvojeno mišljenje na okolnosti udruženog zločinačkog pothvata i međunarodnog sukoba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Po drugim osnovama Sudac Antonetti osporava udruženi zločinački pothvat, ali šestoricu Hrvata smatra krivima Slika nije dostupna 'Udruženi zločinački pothvat' Haški sud presudio hrvatskoj šestorki za Herceg-Bosnu: Osuđeni na ukupno 111 godina zatvora!

On, naime, smatra da ovo nije bio ujedinjeni zločinački pothvat u ekstenzivnom obliku, kako ga je većinskim brojem glasova sudskog vijeća danas sud presudio, točnije da Hrvatska, skupa sa svojim političkim vodstvom, nije bila do te mjere involvirana u sukob u Herceg-Bosni. Samim tim, po njemu, ne postoji međunarodni sukob.

>> Prliću 25 godina zatvora, Stojiću, Petkoviću i Praljku 20, Ćoriću 16, Pušiću 10!

Sudac Antonetti očito je uvažio argumente obrane o već povijesnoj činjenici da je predsjednik Tuđman pozvao Hrvate u Bosni i Hercegovini da na referendumu glasuju za nju kao za svoju državu, kao cjelovitu državu, kao i proklamaciju o uspostavi Herceg-Bosne kao hrvatske zajednice unutar Bosne i Hercegovine, koja priznaje demokratski izabranu vlast u Bosni i Hercegovini.

On je očito uvažio i činjenicu da je Hrvatska pomagala u zbrinjavanju izbjeglica tijekom rata, da je naoružavala Armiju BiH i još niz drugih činjenica. Ovo izdvojeno mišljenje bit će glavno uporište u žalbenom postupku u ovome predmetu.

Druga dva uporišta u svakom slučaju bit će pravomoćna presuda Gotovini i Markaču za Oluju i pravomoćna presuda za generala Momčila Perišića. Tim presudama je sudac Theodor Meron uspostavio jedan novi zahtjevan i vrlo težak standard proglašavanja krivnje po doktrini zapovjedne odgovornosti.

Koja je daljnja procedura?

U roku od 30 dana obrane, a i tužitelj ako želi, moraju najaviti svoju žalbu. To znači da oni u roku od 30 dana moraju oglasiti sudu najbitnije elemente i okolnosti na koje će se žaliti. Obrana će tražiti da se taj rok malo produlji jer ova presuda je doista obimna, velika, ima nekoliko tisuća strana, teška je pet i pol kilograma.

Nakon toga ide normalni tijek žalbenog postupka - pišu se žalbe pa odgovori na žalbe.

Konačnu žalbenu presudu u ovom vrlo kompleksnom i vrlo bitnom predmetu možemo očekivati tek za dvije godine. Ovo je najduži proces na Haškom tribunalu koji je dosad vođen, on je kompleksan ne samo u pravnom, nego i u političkom smislu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene