Pjevač se nije odazvao nijednom od dosad izvedena dva ročišta, a njegov je odvjetnik Davorin Karačić u završnom govoru istaknuo da se pjesma "Bojna Čavoglave" uz stihove "Za dom spremni" izvodi još od 1991. godine

Galerija


Prošlog je tjedna na sudu u Slunju završio prekršajni postupak protiv pjevača Marka Perkovića Thompsona po optužnom prijedlogu za remećenje javnog reda i mira vezano za poklič "Za dom spremni" tijekom izvođenja pjesme "Bojna Čavoglave" na koncertu u Slunju 8. kolovoza prošle godine, na proslavi obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja".

Vezani članci Ella Dvornik i Charles Pierce Vjenčani na Valentinovo! Ovi slavni parovi imaju razlog više za proslavu Dana zaljubljenih Koncert Marka Perkovića Thompsona u Splitu (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) - 10 Nisu se složili oko presude Thompsonu: O uzviku ''Za dom spremni'' raspravljat će se na sjednici svih sudaca Visokog prekršajnog suda

Presuda Thompsonu izrečena je danas u podne: sutkinja je objavila kako je pjevač nije kriv. U obrazloženju presude sutkinja je rekla kako nije dokazano da je pjevač počinio prekršajno djelo kako mu je to optužnim prijedlogom stavljeno na teret. 

Dodala je kako je pjesma izvođena u originalnom, izvornom obliku, te da nije došlo do narušavanja javnog reda i mira niti su upućivane političke poruke. Naglasila je i kako je pjesma izvođena na radijskim postajama od 1990-ih godina. Nadalje, pozdrav "Za dom spremni" koristio je kao sastavni dio pjesme "Bojna Čavoglave", kazala je ona. 

Thompsonov odvjetnik Davorin Karačić kazao je nakon objave presude da je zadovoljan i poručio kako kontekst izraza "Za dom spremni" nije sporan kada se koristi u sklopu pjesme koja je poziv na domoljublje, javila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić.

Pjevač se nije odazvao nijednom od dosad izvedena dva ročišta, a njegov je odvjetnik u završnom govoru istaknuo da se pjesma "Bojna Čavoglave" uz stihove "Za dom spremni" izvodi još od 1991. godine, da je prema podacima HDS-a, koji se bavi zaštitom autorskih muzičkih prava, ta pjesma na televizijskim i radijskim postajama od 1998. do 2017. izvedena čak 1700 puta te uvijek na koncertima uživo, ali da pjevač nikada zbog toga nije bio kažnjen.

Thompsonu se sudilo prema Zakonu o prekršaju protiv javnog reda i mira, koji tumači da je okrivljeni prekršio članak koji se odnosi na one "koji na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem i isticanjem simbola tekstova, slika i crteža remete javni red i mir". (D.B./Hina)