Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gudelj podnio kaznenu prijavu protiv Jadranke Reihl Kir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presuda Antunu Gudelju, optuženu za ubojstvo načelnika osječke policije Josipa Reihla Kira i još dviju osoba i ranjavanje jedne bit će izrečena na osječkom Županijskom sudu u ponedjeljak 7. srpnja.

Na sudu je završila glavna rasprava sa završnom riječi odvjetništva i obrane Antuna Gudelja koji je optužen za ubojstvo načelnika osječke policije Josipa Reihla Kira, potpredsjednika Izvršnog vijeća Skupštine općine Osijek Gorana Zobundžije, skupštinskog vijećnika Milana Kneževića i teško ranjavanje Mirka Tubića, predsjednika Mjesne zajednice Tenje 1. srpnja 1991. 

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Slika nije dostupna Srpske nevladine organizacije: Presuda Gudelju prvi korak u razrješavanju zločina

Predsjednik Sudskog vijeća Damir Krahulec izvijestio je da će presudu izreći u ponedjeljak u 13 sati. U ponovljenu postupku protiv Antuna Gudelja, koji se na Županijskom sudu u Osijeku vodi od listopada prošle godine, održano je 19 sudskih ročišta te saslušan velik broj svjedoka.

Zamjenik županijskoga državnog odvjetnika Dražen Križevac istaknuo je kako je u dokaznom postupku utvrđeno da je Gudelj znao za pregovore s pobunjenim Srbima na koje je išao načelnik osječke policije Josip Reihl Kir i predstavnici osječke lokalne vlasti, te da je prije nego je počinio djela bio vidljivo uznemiren jer je čuo priče da su mu navodno oca odveli četnici. 

Kazao je kako je utvrđeno i da nije zaustavio vozilo u kojem su bili ubijeni Kir i ostali, već da je odmah otvorio rafalnu paljbu i ispucao 30 metaka.

Zatražio je da se Gudelj proglasi krivim i da mu se izrekne primjerena kazna, dodavši kako je po promijenjenoj optužnici od 19. lipnja ove godine djelo okvalificirano kao bezobzirna osveta.

Odvjetnik oštećenice Jadranke Reihl Kir, supruge ubijenog Kira, Slobodan Budak izrazio je nezadovoljstvo što na ročišta nisu pozivani i članovi obitelji ostalih ubijenih i Mirka Tubića koji je umro prije nekoliko godina. 

Dodao je kako je Državno odvjetništvo po službenoj dužnosti trebalo već pokrenuti istražni postupak protiv osoba koje je svjedok Josip Boljkovac naveo kao naručitelje (Vladimir Šeks i Branimir Glavaš).

Odvjetnik Budak je zamjerio što sud nije prihvatio kao svjedoke Slavka Degoriciju kojega je Boljkovac naveo jer se Kir i njemu požalio da mu se sprema likvidacija, imenovavši Šeksa i Glavaša i to samo nekoliko dana prije ubojstva. Zatražio je da sud Gudelja proglasi krivim i donese primjerenu presudu.

Domagoj Rešetar, odvjetnik Antuna Gudelja, u završnoj je riječi naglasio kako je više svjedoka koji su bili na mjestu događaja na nadzornoj točki u Tenji potvrdilo da je Gudelj tamo bio kao pripadnik pričuvnoga policijskog sastava te da je imao ovlasti zaustaviti svako vozilo, a ako se ne zaustavi, čak i pucati. 

Načelnik policije i ostali ubijeni i ranjeni Tubić vozili su se u civilnom vozilu, a ni Gudelj, kao ni ostali pričuvni i redoviti policajci na nadzornoj točki nisu znali ni za kakve pregovore s pobunjenim Srbima u Tenji.

Gudelj je tražio da se vozilo zaustavi, no ono nije stalo i u psihičkom stanju u koje je bio on je zapucao, kazao je odvjetnik Rešetar. Dodao je kako čak ni Mato Šalinović, koji je bio pomoćnik Josipu Reihlu Kiru, nije znao da načelnik ide na pregovore, o čemu je i svjedočio. Zatražio je oslobađajuću presudu, a ako ne bude oslobađajuća, da se u obzir uzmu okolnosti u kojima su se dogodili ubojstva i ranjavanje.

Gudelj je izjavio da se ne osjeća krivim, da nije nikako riječ o bezobzirnu ubojstvu te da mu je žao što se to dogodilo. Dodao je: "Bolje da do toga kao ni do rata nikad nije ni došlo." 

A zbog objavljivanja snimke svjedočenja Mirka Tubića u emisiji Nove TV '10 do 8', Gudelj je danas podnio kaznenu prijavu protiv Kirove udovice Jadranke. 

Gudelj smatra da je samo tri dana prije mogućeg izricanja presude, Jadranka Reihl Kir objavljivanjem svjedočenja počinila kazneno djelo prisile prema pravosudnim dužnosnicima, točnije da je nezakonito utjecala na buduću odluku suda. 

Jadranka Reihl Kir ustraje u svojim navodima, da je ubojstvo njezina supruga naručeno i želi da državno odvjetništvo procesuira, kako kaže, i „krupne ribe"- Branimira Glavaša i Vladimira Šeksa.

Podsjetila je kako se 17 godina bori za dokazivanje istine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene