Središnja svečanost proslave Oluje održat će se u Kninu, 5. kolovoza. Na presici su objavljeni detalji programa u Kninu.


U povodu svečanog obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja održana je konferencija za novinare na kojoj su članovi Organizacijskog odbora prezentirali tijek priprema i program središnje svečanosti u Kninu, 5. kolovoza.

Vezani članci Kino dvorana Hrvati u Srbiji traže prekid prikazivanja filma "Oluja": "Može snažno utjecati na širenje negativnih stereotipa o Hrvatima" Zimska oluja - 2 Amerika u zagrljaju polarne oluje: Zatvorene škole, prizemljeni zrakoplovi, a najgore tek slijedi

Zdravko Jakop, državni tajnik Ministarstva obrane, kazao je kako su pripreme pri kraju. Na terenu su predstavnici triju ministarstava, predsjednika RH, Sabora i Vlade te Grada Knina i HZJZ-a.

Kazao je da će program upotpuniti i zrakoplovne snage, a istaknuo je i da će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama.

Središnji program održat će se 5. kolovoza na stadionu NK Dinara u Kninu, što će omogućiti prisustvo većeg broja sudionika, u skladu s mjerama stožera. Prijedlog programa usuglašen je i s predstavnicima udruga domovinskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata. Sve kreće budnicom u 6:30 ulicama Knina. Polaganje vijenaca i cvijeća ispred spomenika hrvatske pobjede u Oluji održat će se u 8:45, nakon čega će se u 9:40 na stadionu NK Dinara održati središnja svečanost.

Svečano podizanje državne zastave na Kninskoj tvrđavi moći će se pratiti na videozidu koji će biti postavljen na NK Dinara. Uz obraćanje državnog vrha, predviđeno je i prigodno obraćanje hrvatskog branitelja i zatočenika srpskog logora Danijela Rehaka. Središnji program završava nastupom akrobatske grupe Krila Oluje, nakon čega će se u 11:45 u crkvi Sv. Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta održati sveta misa za domovinu.

U večernjim satima, u 20:05, održat će se koncert orkestra Oružanih snaga na Kninskoj tvrđavi, bez publike, koji će se izravno prenositi.

Jakop je kazao kako će svi koji će biti na stadionu imati četiri kvadrata prostora te stolac s imenom i prezimenom.

Pavle Jeličić, epidemiolog HZJZ-a, kazao je da su u suradnji sa županijskom stožerom civilne zaštite napravili procjenu rizika, s ciljem da obljetnica prođe sigurno. Apelirao je na građane starije dobi i one koji imaju kronične bolesti, a nisu cijepljeni, da proslavu prate iz svojih domova. To se odnosi i na one koji imaju neke simptome kao što su kašalj, temperatura ili probavne tegobe.

Što se tiče onih koji će doći, kazao je da se treba pridržavati mjera, držati distancu i u zatvorenim prostorima nosi maska, kao i na otvorenom ako nije moguće držati distancu.

Na stadionu će biti tisuću ljudi (uzvanici i popratno osoblje), koji neće trebati COVID potvrde, jer se događaj zbiva na otvorenom i uz distancu pa su procijenili da će to biti dostatno. Predviđena su sjedeća mjesta, uz razmak od dva metra.

Darko Nekić, državni tajnik Ministarstva branitelja, kazao je kako će se proslava u Kninu i ove godine održati u složenim epidemiološkim mjerama. Istaknuo je kako su tiskali 12 tisuća prigodnih majica, koje će podijeliti braniteljima.

Državna tajnica u MUP-u Irena Petrijevčanin Vuksanović rekla je kako zahvaljuju svima koji će pridonijeti očuvanju mira i sigurnosti. Željko Prša, zamjenik glavnog ravnatelja policije, istaknuo je kako su u policiji u potpunosti spremni na sve zadaće da bi ova obljetnica protekla mirno i dostojanstveno. "Ako dođe do incidenata i nereda, reagirat ćemo sukladno hrvatskim zakonima i propisima, ali nadam se da će sve proći kako treba."

General pukovnik Boris Šerić istaknuo je kako će hrvatska vojska sudjelovati u manifestacijama te pozvao svih da dostojanstveno obilježe obljetnicu.

Marijo Ćaćić, gradonačelnik Knina, pozvao je sve građane da dostojanstveno proslave ovaj praznik, a one koji neće biti na ovoj proslavi da istaknu zastave na svojim prozorima. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju