Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presedan u Haagu

Presedan u Haagu, hrvatski vrh ponovno šuti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presedan u Haagu, pravomoćna presuda Veselinu Šljivančaninu, odlukom Vijeća sudaca haškoga suda, bit će preispitana.

Za pokolj na Ovčari u studenome 1991. Šljivančanin je najprije osuđen na samo pet godina zatvora. Žalbeno vijeće konačnom je presudom tu kaznu povisilo na 17 godina. Šljivančaninova obrana i srbijanski političari odmah su najavili reviziju pravomoćne presude. Za Veselina Šljivančanina pravomoćnost nije pravomoćna. Prvi put od kad je u mandatu haški će sud preispitivati pravomoćnu presudu vlastitog žalbenog vijeća.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Slika nije dostupna Odbili zahtjev majorove obrane Haag odbio zahtjev za revizijom presude Šljivančaninu

>> Žalbeno vijeće prihvatilo preispitivanje presude Šljivančaninu

'Žalbeno vijeće Veselinu Šljivančaninu ukida izrečenu kaznu od pet godina zatvora i povećava je na 17 godina', rekao je sudac Theodor Meron, u svibnju 2009.

Srbijanska politika odmah je rekla da će to osporavati. I nedavno se odjednom pojavio novi svjedok, Miodrag Panić, JNA oficir. Kazao je kako Šljivančanin nije znao za naredbu da se vojna policija povuče s Ovčare kako bi se počelo s ubijanjem. Ta jedna rečenica bez previše korektiva bila je dovoljna da sud odluči poljuljati vlastitu pravomoćnu presudu. 'To je pravo odvjetnika da koristi pravni lijek, prema tome, tu nema ništa posebno neobično. Vidjet ćemo kakav će biti rezultat tog postupka', rekao je predsjednik Ivo Josipović.

Nismo sigurni je li predsjednik dobro informiran jer sud je prvi put u povijesti upravo prihvatio zahtjev Šljivančaninove obrane za revizijom, naglašavamo još jednom, pravomoćne presude. Apsurdno je i to da za ovakvu vijest novinari uopće trebaju bilo što pitati. I predsjednik i premijerka nakon ovakve vijesti trebali su se sami oglasiti i iznijeti svoj stav. Upravo onako kao što su Tadić i Jeremić izjavili svoj nakon Šljivančaninu izrečene kazne i krivnje. Šutnja hrvatskih političara ne služi na čast državi. I vrijeđa dostojanstvo onih koji su na Ovčari zauvijek ostali.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene