Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nove činjenice'

Žalbeno vijeće prihvatilo preispitivanje presude Šljivančaninu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) je djelomično odobrilo zahtjev Veselina Šljivančanina za preispitivanje presude kojom je proglašen krivim za pomaganje u ubojstvima 194 Hrvata u studenom 1991. na Ovčari, kod Vukovara, i osuđen u svibnju 2009. na 17 godina zatvora, potvrdio je u četvrtak sud u Den Haagu.

Vijeće je u srijedu zaključilo da se svjedočenjem Miodraga Panića u lipnju došlo do 'nove činjenice' koja je u vrijeme donošenja konačne presude bila sucima nepoznata. Po pravilima ICTY-a, razmatranje presude je moguće ako postoji nova činjenica koja nije bila poznata u vrijeme donošenja žalbene presude. Prema odluci Žalbenog vijeća, nova činjenica je sadržana u svjedočenju Miodraga Panića, bivšeg načelnika stožera gardijske brigade bivše JNA koji je na raspravi održanoj u lipnju ove godine tvrdio da je 20. studenoga 1991. 'bio u poziciji pratiti razgovor' u Negoslavcima, na zapovjednom mjestu gardijske brigade, ali da 'nije čuo' da je Mrkšić obavijestio Šljivančanina o povlačenju vojne policije.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

Ako se to pokaže točnim, navodi se u odluci, 'ravnoteža dokaza u ovom predmetu će biti značajno poremećena' i nestat će temelj za zaključak iz drugostupanjske presude da je bojnik Šljivančanin, tada načelnik za sigurnost gardijske brigade, imao namjeru pomagati u ubojstvima. Razmatranje presude je, po ocjeni sudaca, 'neophodno' jer je značaj Panićeva svjedočenja takav da se, ako se njegovi navodi dokažu, ignoriranjem te nove činjenice 'pravda ne bi ostvarila'.

Žalbeno vijeće je naložilo stranama u postupku da do 30. srpnja ove godine dostave listu dokaza i svjedoka koje namjeravaju pozvati na raspravu o preispitivanju presude. Datum održavanja rasprave bit će naknadno objavljen. Žalbeno vijeće Haškog suda 5. svibnja 2009. povećalo je na 17 godina kaznu zatvora Šljivančaninu, koji je prvostupanjskom presudom u procesu protiv tzv. 'vukovarske trojke' bio osuđen na pet godina. Bivšem zapovjedniku operativne skupine jug bivše JNA Mili Mrkšiću, koji je zapovijedao gardijskom brigadom, potvrdilo je kaznu od 20 godina zatvora za pokolj na Ovčari u studenome 1991. Prvostupanjsko vijeće je trećeg optuženog kapetana Miroslava Radića oslobodilo optužbi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene