Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik švedskog parlamenta Per Westerberg, čija zemlja 1. srpnja preuzima predsjedanje EU, smatra da bi pitanje graničnog prijepora između Hrvatske i Slovenije, zbog kojeg Ljubljana blokira pristupne pregovore RH s EU-om, bilo najbolje prepusti međunarodnom sudu, rekao je u telefonskoj izjavi predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.


Bebić, koji boravi u Budimpešti na svečanom obilježavanju 20. godišnjice pada 'željezne zavjese' gdje su se okupili mnogi europski čelnici, na marginama tog događaja održao je bilateralni sastanak s Westerbergom.

Vezani članci Benzinska postaja Dobrovo, Slovenija Kod susjeda po dizel: Smanjili cijenu na autocestama Gužve na autocesti Susjedi novim mjerama žele sniziti cijene goriva na autocestama: "Vlada će odustati od poreza na ekološko zagađenje"

'Budući da za koji dan počinje švedsko predsjedanje EU-om, ja sam otvorio pitanje slovenske blokade hrvatskih pregovora. Westerberg se složio da bi najbolje bilo prepustiti međunarodnom sudu da riješi taj problem', rekao je Bebić.

Predsjednik Sabora kazao je svom švedskom kolegi da je 'upravo to hrvatski prijedlog' te da bi se na taj način deblokirali pregovori Hrvatske i EU-a. 'Sud neka radi svoj posao. Mi ćemo prihvatiti njegovu odluku', rekao je Bebić. Bebić se također sastao s predsjednicom mađarske Nacionalne skupštine Katalin Szili koja je izrazila snažnu potporu Hrvatskoj na putu u Europsku uniju.

'Szili snažno podupire Hrvatsku na putu u EU i ujedno zagovara snažne bilateralne odnose Hrvatske i Mađarske', rekao je predstojnik Ureda predsjednika Hrvatskog sabora Mišo Munivrana nakon susreta Bebića i Szili. Po njegovim riječima, i ona je prihvatila hrvatske argumente u odnosu sa Slovenijom i smatra da bi trebalo iznaći rješenje te da će u suprotnom puno toga izgubiti i Europska unija.

(Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju