Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikat Preporod

RAZOČARANI 'Roditelji i učitelji najveći gubitnici novog proračuna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod ocijenio je u petak da će prijedlogom državnog proračuna, kojim su sredstva za obrazovanje smanjena za gotovo 160 milijuna kuna, učiteljski i nastavnički rad biti dodatno obezvrijeđen, roditeljima školovanje njihove djece dodatno poskupjeti, a uvjeti u kojima se školuju osnovnoškolci i srednjoškolci dodatno pogoršati.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić ocijenio je na konferenciji za novinare da je pred zaposlenima u prosvjeti još jedna godina beznađa, godina u kojoj će još teže spajati kraj s krajem, godina koju neće pamtiti po dobru. "Smanjenjem sredstava za obrazovanje za skoro 160 milijuna kuna nova vlast šalje poruku da joj ulaganje u obrazovanje nije prioritet", ustvrdio je Stipić.

Pročitajte i ovo Prosvjedni skup Sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Preporoda - 6 nezadovoljni koeficijentima Upozorenje srednjoškolskog sindikata: "Ne ispuni li nam Vlada zahtjeve, organizirat ćemo vlastiti prosvjed" Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza!

Prvim pravnim aktom nasilja nove administracije nazvao je to što se nije pronašlo dodatnih oko 400 milijuna kuna za povišicu plaća od šest posto, što je predviđeno sporazumom iz 2009. o rastu osnovice u slučaju rasta BDP-a u dva kvartala za dva i više posto, te ustvrdio da je Vlada na pala na ispitu vjerodostojnosti pred svojim građanima.

Sve se to, napominje, događa u situaciji u kojoj prosječne plaće u osnovnom školstvu (4957 kuna) za prosječnim plaćama u državi (5772 kune) zaostaju 815 kuna, dok je zaostajanje u srednjem školstvu (5330 kuna) dosegnulo 442 kune.

Podsjetivši da je bivša Vlada zaposlenicima s 35 godina staža plaće smanjila za više od 1000 kuna, Stipić je ustvrdio da je predloženim prijedlogom proračuna nova vlast otklonila svaku mogućnost povećanja plaća djelatnicima s više od 20 godina staža. "Tadašnja je opozicija, a sadašnja pozicija ronila 'krokodilske suze' i žestoko prozivala vladajuće. Danas, kada su preuzeli vlast, novi vlastodršci objeručke su prihvatili postojeće stanje", rekao je Stipić.

Ističe da iz proračuna nije vidljivo hoće li zaposlenicima u školama u ovoj godini biti isplaćeni regres i božićnica od po 1250 kuna. "Kad se tome pridoda i sve zamršenija situacija s isplatom razlike za jubilarnu nagradu u 2013., jasno je da su novu vlast u školstvu dočekala barem tri, odnosno četiri 'kostura' iz ormara", rekao je dodavši da je četvrti kostur nepravilna isplata dnevnica. U školama se isplaćuju dnevnice u iznosu od 150 umjesto 170 kuna.

Isplati li Vlada regres i božićnicu, odnosno bude li primorana riješiti problem jubilarnih nagrada za 2013. i problem s isplatom manjih iznosa dnevnica, ministru obrazovanja Predragu Šustaru će, upozorava Stipić, krajem godine nedostajati više stotina milijuna kuna.

S obzirom da su prijedlogom proračuna sredstva za prijevoz s lanjskih 325 milijuna kuna smanjena na 231 milijun kuna, Stipić ističe da su prvo utvrđena sredstva, a tek će se krenuti u razradu kriterija, "umjesto da se išlo obrnutim putem". Ipak ocjenjuje da će, koliko god se uspješno razradili kriteriji, cijenu ove uštede platiti roditelji. Riječ je o dodatnom izvlačenju stotinjak milijuna kuna iz njihovih džepova", kaže predsjednik Preporoda. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene