Preminuo Milovan Šibl
Preminuo Milovan Šibl Foto: Hina

Bivši zastupnik u Hrvatskom saboru i ministar informiranja te ravnatelj Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) Milovan Šibl umro je u četvrtak u Zagrebu.


Šibl je rođen u Zagrebu 1942. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u rodnom gradu, a novinarstvom se počeo baviti 1965. te je radio na Radio Zagrebu.

Vezani članci Slika nije dostupna Potresna fotografija dječaka preplavila Twitter Slika nije dostupna Legendarni glazbenik preminuo mjesec dana prije europske turneje

Zbog izražavanja stajališta, među ostalim i zbog negativne kritike filma Lordana Zafranovića "Okupacija u 26 slika" i kritičkog osvrta na obilježavanje obljetnice srpskog publicista Vuka Karadžića u Hrvatskoj (Dva veka Vuka), više je puta suspendiran.

Milovan Šibl je bio jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice (1989.), ministar informiranja u Hrvatskoj vladi (1990.-1991.), ravnatelj Hrvatske izvještajne novinske agencije (1991.-1997.) te saborski zastupnik HDZ-a (1992.-2000.).

Za doprinos održanju i razvitku hrvatske državotvorne ideje, uspostavom i izgradnjom suverene države Hrvatske, prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao je Milovana Šibla 1995. godine Red Ante Starčevića. Poslije 2000. godine Šibl je utemeljio i vodio političku stranku Jedino Hrvatska - Pokret za Hrvatsku.

Predsjednik Sabora Jandroković uputio sućut obitelji

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u četvrtak sućut obitelji u povodu smrti Milovana Šibla te istaknuo kako će se pamtiti Šiblov društveni i politički angažman.

"U samim počecima stvaranja Hrvatske odazvao se pozivu dr. Franje Tuđmana koji ga je za doprinos održanju i razvitku hrvatske državotvorne ideje odlikovao Redom Ante Starčevića. Pamtit ćemo njegov društveni i politički angažman, osobito kao zastupnika u Hrvatskom saboru, ministra u Vladi Republike Hrvatske i ravnatelja Hrvatske izvještajne novinske agencije", napisao je Jandroković i obitelji Šibl uputio iskrenu i duboku sućut u ime Hrvatskoga sabora i u osobno ime.