Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREMIJER UPUTIO SUĆUT

Preminuo nekadašnji saborski zastupnik Anto Kovačević

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski intelektualac, politički zatvorenik i političar Anto Kovačević umro je u subotu u 69. godini od posljedica COVID-19, potvrdila je u nedjelju obitelj.

Preminuo je nekadašnji saborski zastupnik Anto Kovačević. Bio je pozitivan na bolest COVID-19 te hospitaliziran u KB-u Dubrava.

U bivšem sistemu osuđen je na 8,5 godina zbog verbalnog delikta, a robijao je u Zenici. Bio je proglašen osuđenikom savjesti Planeta Zemlje po Amnesty Internationalu.

Kovačević je doktorirao filozofiju u Beču sa 28. godina a politički uzor zbog čega je dijelom i suđen bio mu je Marko Veselica, s kojim je u samostalnoj Hrvatskoj politički djelovao poglavito vezano za ljudska prava i prava političkih zatvorenika te prava Hrvata u BiH.

Kovačević je rođen u Adi u Bosni i Hercegovini 1952. godine.

Zastupnik u Saboru

Bio je zastupnik u četvrtom sazivu Hrvatskog sabora, od 2000. do 2003. godine. Obnašao je brojne dužnosti u Saboru.

Bio je član Odbora za međuparlamentarnu suradnju, član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te zamjenik člana Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Objavio je nekoliko publicističkih radova.

Kandidirao se za predsjednika Republike Hrvatske na predsjedničkim izborima 2005. godine, ali nije prošao u prvom krugu.

Godine 2015. postao je članom Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević.

Djelovanje obilježila izjava Vesni Pusić

Njegovo je djelovanje u Saboru najviše obilježila skandalozna seksistička izjava Vesni Pusić.

"Pa već dulje vremena razmišljam kako odgovoriti na replike gospođe Pusić koje su uvredljive. Gospođo Pusić u ime digniteta ovog Sabora moram vam reći da vas je dragi Bog stvorio za madraca, a ne za mudraca. A ona hoće biti mudrac", rekao je 2001.

Vijest o smrti Ante Kovačevića na svojem profilu je podijelio Hrvoje Zekanović, zastupnik u Hrvatskom saboru Hrvatskih suverenista i HRAST-a.

 

Napustio nas je čovjek koji je jasnoćom svog izričaja i beskompromisnom borbom za vrijednosti u koje je vjerovao obilježio hrvatsku politiku. Anto Kovačević 1952.- 2020.

Objavljuje Hrvoje ZekanovićNedjelja, 15. studenoga 2020.

Upućeni izrazi sućuti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji u povodu smrti Ante Kovačevića:

"Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku hrvatskog publicista i političara, gospodina Ante Kovačevića. S njegovim smo odlaskom izgubili dugogodišnjeg aktivnog sudionika naše političke i društvene scene.

Gospodin Kovačević ostat će upamćen i po svom političkom angažmanu kao zastupnik u Hrvatskom saboru, dok se u razdoblju jugoslavenskog komunističkog režima bez ustručavanja borio za istinu i pravednost te zalagao za hrvatske interese. Radi toga je kroz montirani sudski proces završio u političkom zatvoreništvu u Zenici te je osuđen zbog svojih mišljenja i govora, zalažući se za prava hrvatskog naroda.

Uime hrvatske Vlade i moje osobno, primite, molim Vas, izraze iskrene sućuti''.

Sućut obitelji uputio je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Istaknuo je kako je Kovačević bio domoljub koji je posvetio svoj život stvaranju slobodne, samostalne i neovisne Hrvatske, temeljene na demokratskim vrijednostima.

Gospodin Kovačević ostat će u pamćenju kao hrvatski intelektualac, publicist i političar, čiji je rani život bio obilježen borbom za promjenu bivšeg državnog sustava, u kojem je bio nepravedno osuđen na zatvorsku kaznu zbog izgovorene riječi. Kao domoljub, posvetio je svoj život stvaranju slobodne, samostalne i neovisne Hrvatske temeljene na demokratskim vrijednostima, ističe se u sućuti Jandroković upućenoj obitelji Kovačević.

"Zbog svog disidentskog iskustva, svoje političko djelovanje posvetio je promociji ljudskih prava, slobodi izražavanja i pravima zatvorenika. Gospodin Anto Kovačević djelovao je i na osnaživanju višestranačja u Hrvatskoj, posebno u Hrvatskome saboru gdje je bio aktivni zastupnik u četvrtom sazivu. Njegov politički angažman pamtit ćemo i po zalaganju za osnaživanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini", navodi u sućuti predsjednik Sabora Jandroković.

Pročitajte i ovo Koronavirus u Hrvatskoj, ilustracija Oporavilo se 137 osoba Velik skok novozaraženih u Krapinsko-zagorskoj županiji i čak četvero preminulih

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Do 6. prosinca Austrija ulazi u još stroži lockdown: Zatvaraju se škole, radit će samo nužne trgovine, iz kuće će se moći samo uz četiri dobra razloga
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene